Of je nu van de muziek van Ed Sheeran houdt of niet: de kans dat je nog nooit een liedje van hem hebt gehoord is klein. Heel klein.

Deels omdat z’n nummers continu boven aan de hitlijsten staan, maar ook omdat hij talloze liedjes voor andere artiesten heeft geschreven. Denk je even lekker naar Justin Bieber, Taylor Swift of Rudimental te luisteren, is het eigenlijk gewoon de tekst van Ed Sheeran.

Hij is pas 27 maar heeft al talloze prijzen op z’n naam staan en heeft zelfs de Orde van het Britse Rijk gekregen, een Britse ridderorde.

Maar Sheeran houdt zich niet alleen met muziek bezig – er zijn genoeg andere dingen over hem te vertellen. Wij zetten de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven op een rij:


Op 17 februari 1991 wordt Sheeran als Edward Christopher Sheeran geboren in het Britse Halifax. Al snel blijkt dat hij muzikaal talent heeft: als hij vier jaar oud is, gaat hij bij het koor van de kerk.

In de video hierboven zie je een paar jeugdherinneringen uit het leven van Sheeran. In interviews heeft hij weleens verteld dat hij het op sociaal vlak moeilijk vond op school - muziek was daarom een welkome afleiding.


Andere kinderen valt het al snel op dat Ed Sheeran anders is: hij heeft rood haar, draagt een bril en hij stottert - genoeg reden om gepest te worden.

"Ik was een heel, heel raar kind", zegt Ed Sheeran in een speech voor een Amerikaanse vereniging voor mensen die stotteren. "En ik had een wijnvlek op mijn gezicht die ik weg moest laten laseren toen ik jong was. Maar op een dag vergaten ze me te verdoven." Het resultaat: vanaf die dag stottert hij.

"Ik had ook een hele grote bril en geen trommelvlies in één oor. Dus dat ik stotterde, was bij lange na niet mijn grootste probleem toen ik naar school ging." Hij wordt iedere dag op school gepest, maar uiteindelijk komt hij er bovenop. "Volgens mij heeft God ooit naar beneden gekeken, en dacht toen: 'Fucking hell, jij hebt hulp nodig!'"


Zijn leven verandert als hij van zijn vader een album van Eminem krijgt.

"Mijn oom Jim had tegen mijn vader gezegd dat Eminem de volgende Bob Dylan zou zijn", vertelt Sheeran daarover. "Dus toen ik 9 was, kreeg ik van mijn vader een album van Eminem. Een jaar later kende ik alle woorden op dat album uit mijn hoofd."

"Eminem rapt heel snel, dus door dat na te doen, stotterde ik uiteindelijk niet meer."


Als Sheeran 10 is, is muziek zijn afleiding voor de privéschool waar hij op zit. Zijn klasgenoten vindt hij niet leuk, maar hij leeft op als hij na school op zijn gitaar kan spelen. Zijn vader zorgt er uiteindelijk voor dat hij daar serieus mee aan de slag gaat.

Op de privébasisschool waar hij naartoe gaat, zitten vooral rijke, sportieve en competitieve kinderen. "Dat vond ik helemaal niet leuk", zegt Sheeran tegen het Britse tijdschrift GQ. Zijn middelbare school is gelukkig leuker - hij maakt zelfs vrienden, waarmee hij typische kwajongensstreken uithaalt. "We lieten vuurwerk ontploffen en deden wat iedere 13-jarige deed."

Zijn vader zorgt er uiteindelijk voor dat Sheeran een ambitieuze tiener wordt. Hij neemt hem in 2002 mee naar een concert van de Ierse singer-songwriter Damien Rice. Vanaf die dag luistert Sheeran op ieder mogelijk moment naar de muziek van Rice.

Omdat hij verder nog steeds niet veel uitvoert, zegt zijn vader op een gegeven moment dat hij serieus met muziek aan de slag moet gaan, als hij het zo leuk vindt. "Mijn vader nam het initiatief", zegt hij.


Als Sheeran dertien is, denkt hij een plan uit voor zijn hele carrière: hij wil vijftien platen uitbrengen en bedenkt ook van al zijn platen de naam alvast. In de jaren erna begint hij steeds meer op te treden - op straat, maar ook op feestjes.

Als tiener denkt Sheeran al over zijn verre toekomst na. Hij bedenkt een plan voor vijftien platen: eerst vijf EP's en dan een aantal series van vijf albums. Hij zit nu in die eerste serie albums: zijn eerste album heet '+' (Plus), zijn tweede album 'x' (Multiply) en zijn derde album '÷' (Divide).


Op zijn zestiende verhuist Ed Sheeran naar Londen om naar een muziekschool te gaan. Hij volgt de 'Artist Development Course'. Daar leert hij nog beter muziek spelen, waardoor hij op meer plekken kan optreden. Maar als de cursus voorbij is, heeft hij geen studielening meer om van te leven. Hij belandt op straat.

In zijn boek A Visual Journey beschrijft Sheeran dat hij met optredens zijn geld verdiende en uit een rugzak moest leven. Tweeënhalf jaar slaapt hij op de banken van vrienden en soms zelfs op straat.

"In 2008 belandde ik op straat en pas in 2010 vond ik weer een huis. Maar op de een of andere manier kwam het altijd goed. Ik wist wie ik 's avonds laat kon bellen om bij te blijven slapen."

"Soms had ik 's avonds een concert. Dan wachtte ik tot 5 uur 's ochtends, tot dat de metro openging, en sliep ik tot de middag in de metro. Dat herhaalde zich dan een aantal dagen, zo erg was het niet. Het was niet alsof ik op straat moest slapen, er was altijd wel een plekje."


Toch weet hij zich verder te ontwikkelen. Op zijn achttiende, terwijl hij nog op straat leeft, gaat hij naar de Academy of Contemporary Music in Guildford, bij Londen. Ook Amelle Berrabah, een van de Sugababes, is naar die school gegaan. Het is niet duidelijk hoelang Sheeran op de school zit.

Sheeran ontwikkelt zich verder, treedt meer op en timmert aan de weg als muzikant. Hij stelt zichzelf ook een doel. Nadat hij in een interview leest dat de Britse zanger James Morrisson zo'n tweehonderd optredens per jaar doet, neemt Sheeran zich voor om dat aantal te overtreffen. En dat lukt, in 2009 treedt hij 312 keer op.

Maar de school is niet alleen goed voor de ontwikkeling van Sheeran, achteraf blijkt dat ook de school veel aan Sheeran heeft gehad. Sinds Sheeran de school heeft verlaten, is het aantal studenten ontzettend hard gegroeid en de school verwacht dat het niet lang duurt totdat het is verdubbeld.


In 2010 houdt Sheeran zich nog voornamelijk bezig met rappen en gebruikt hij als een van de weinige artiesten sociale media in zijn voordeel. Dat werkt: hij valt op bij de rapper Example, die hem uitnodigt om zijn openingsact te zijn tijdens zijn tour in 2010.

Dat zorgt ervoor dat zijn carrière echt van start gaat: hij kan eindelijk voor een groter publiek optreden. Hij begint op te vallen bij journalisten en andere grote namen.


Maar om echt groot te worden, bedenkt Sheeran dat hij naar de Verenigde Staten moet. Daar ontmoet hij acteur en komiek Jamie Foxx, die zich over hem ontfermt.

Als Sheeran in Los Angeles aankomt, kent hij nog niemand en heeft hij geen plek om te slapen. Daarom stuurt hij zijn muziek naar iedereen die hij kan bedenken - waaronder Jamie Foxx. Die is zo onder de indruk, dat hij hem uitnodigt bij zijn radioprogramma dat live wordt opgenomen.

Sheeran krijgt na 12 minuten op het podium al een staande ovatie en Foxx biedt hem een slaapplek aan bij hem thuis. Sheeran slaapt er zes weken lang en mag ook de studio van Foxx gebruiken om muziek op te nemen.


Een goede keuze: een paar weken na het bezoekje aan de studio van Foxx, komt de carrière van Ed Sheeran echt van de grond. Hij maakt een aantal nummers en op YouTube verzamelt hij steeds meer fans, mede dankzij zijn nummer The A Team. Dat valt op: hij krijgt een platencontract aangeboden.

Sheeran krijgt tekent een contract bij Atlantic Records, het label waar ook Bruno Mars, James Blunt en Rudimental bij zitten.


Op 12 september 2011 brengt Sheeran zijn eerste album met Atlantic Records uit, + (Plus). The A Team is de hoofdsingle en verkoopt meteen ontzettend goed, het nummer komt binnen op de tweede positie in de UK Singles Chart.

In de eerste week worden er 100.000 stuks van het album verkocht en komt het meteen op nummer 1 te staan in de UK Album Charts. Na een jaar zijn er een miljoen stuks van het album verkocht.


Vanaf nu gaat het Ed Sheeran voor de wind. Hij treedt op en komt in contact met andere grote artiesten, zoals Taylor Swift en Justin Bieber. Daar schrijft hij meerdere liedjes voor en in 2012 is hij tijdens de Amerikaanse tour van Swift de openingsact.

Sheeran verschijnt ook op het album Red van Taylor Swift, dat in 2012 wordt uitgebracht. Het nummer Everything Has Changed is een duet tussen de twee.


Ook de awards komen nu in zicht. In 2013 wordt Sheeran genomineerd voor een Grammy Award. Elton John is dan de baas van het management van Sheeran en probeert een privéoptreden te regelen, maar volgens de organisatie van de Grammy's is Sheeran niet 'high profile' genoeg. Daarom besluit Elton John om samen met Sheeran op het podium te stappen.

Elton John werpt zich daarna op als mentor voor Sheeran. In een podcast vertelt Elton John later dat hij Sheeran heeft gewaarschuwd dat hij niet voor eeuwig succesvol zal blijven.

"Je hebt een hoogtepunt en daarna kakt het in", zou hij gezegd hebben. "Dat gaat Ed ook meemaken en dat heb ik hem verteld. Er komt een tijd waarin niet alles wat je doet succesvol is, en dat moet je accepteren."


Op 23 juni 2014 brengt Ed Sheeran zijn tweede album, x (Multiply) uit. Het wordt ontzettend goed ontvangen. Toch wordt het Sheeran allemaal wat te veel. Op 13 december 2015 kondigt hij een social media-pauze aan. Een jaar lang wil hij zijn telefoon, email en sociale media niet gebruiken.

Hij schrijft dat hij door een scherm leeft en dat hij een jaar lang vrij wil zijn om te reizen en om zijn vrienden en familie te zien. Een jaar lang is er inderdaad vrijwel niets van hem vernomen en pas later blijkt dat hij het hele jaar heeft doorgebracht met zijn toekomstige verloofde.


Op één uitzondering na: in 2016 wordt Sheeran genomineerd voor de Grammy Awards - en hij wint er twee.

Zijn single Thinking Out Loud wint twee Grammy's: Song of the Year en Best Pop Solo Performance. Sheeran haalt de Grammy's ondanks zijn tussenjaar zelf op.


Precies een jaar nadat hij zijn tussenjaar aankondigde, laat Ed Sheeran weer van zich horen. Op Instagram zet hij een felblauwe foto zonder toelichting. Een paar dagen daarna, op 1 januari 2017, wordt het duidelijk: er komt weer een nieuw album aan.

Het is zijn derde album, ÷ (Divide). Sheeran brengt twee singles tegelijkertijd uit die meteen op de nummer één en twee komen. Het album wordt ontzettend goed ontvangen en in december 2017 blijkt dat Sheeran de meest gestreamde artiest op Spotify van 2017 is.


Al dat succes valt op. Omdat hij volgens het Britse koninklijk huis veel heeft betekend voor de muziekindustrie, krijgt hij van prins Charles een koninklijke onderscheiding: de Member of the Order of the British Empire.

Sheeran zegt tegen de BBC dat prins Charles onder de indruk was van zijn succes tijdens de ontmoeting. "Hij vroeg me of ik nog veel albums verkocht, en toen vertelde ik hem dat ik morgen een concert in New York heb. Dat verbaasde hem wel."


Maar zijn muziek levert Sheeran niet alleen veel onderscheidingen op - ook een hoop geld. Zo heeft hij volgens de krant The Sunday Times een vermogen van wel 80 miljoen pond, omgerekend ongeveer 90 miljoen euro.

Met zijn vermogen hoort hij bij de rijkste Britten. Volgens de Britse website Verdict speelt Sheeran commercieel gezien een slim spel: streamingdiensten ziet hij niet als zijn grootste inkomstenbron.

Via diensten als Spotify probeert hij fans aan zich te binden, zodat ze hopelijk een keer een kaartje voor een concert kopen. Want daar kun je als artiest echt mee binnenlopen.


Met dat geld koopt hij dan ook behoorlijk wat huizen - hij zou nu vier panden in het Britse Suffolk hebben. Ze staan vrijwel naast elkaar en daarom noemen buurtbewoners de huizen nu 'Sheeranville'.

Volgens de Britse krant The Daily Mail heeft hij zijn eerste huis in Suffolk in 2012 gekocht. Vrijwel meteen na die aankoop kocht hij het huis van de buurman en begin dit jaar kocht hij nog twee huizen erbij.

Wat de zanger precies van plan is met al die huizen, heeft hij niet gezegd, maar hij heeft in een interview wel een keer laten vallen dat hij een ondergrondse pub heeft gebouwd. Die pub is vanaf zijn huis met een tunnel toegankelijk.


Toch betekent dat niet dat hij nooit ergens anders slaapt: als Ed Sheeran eind juni twee concerten in Amsterdam geeft, slaapt hij in de villa van Patrick Kluivert in Laren.

Voor 7.000 euro per nacht kan Sheeran een paar nachten slapen in de villa van Kluivert, die op dat moment in Barcelona verblijft. Sheeran is niet de eerste zanger die een paar nachten in de villa sliep - ook Justin Bieber overnachtte er ooit.


Toch heeft Sheeran het niet altijd makkelijk - hij heeft regelmatig copyrightclaims aan z'n broek hangen.

Vooral met het nummer Thinking Out Loud heeft Sheeran het lastig. In 2016 werd hij door de nabestaanden van de in 1984 overleden zanger Marvin Gaye aangeklaagd, omdat de twee nummers veel op elkaar zouden lijken.

Toen zei Sheeran dat de nummers 'publiek eigendom' zijn, maar eind juni wordt Sheeran weer aangeklaagd voor vermeend plagiaat. Deze keer door het bedrijf Structured Asset Sales.


Maar één iemand maakt dat helemaal niet uit: zijn vriendin Cherry Seaborn. De twee kennen elkaar van de middelbare school en zijn naar verluidt kortgeleden in het geheim met elkaar getrouwd.

Ze hebben een relatie sinds 2015 en namen tijdens het tussenjaar van Sheeran samen de tijd om de wereld over te reizen.

Seaborn houdt echter niet zo van publiciteit, niemand wist dat de twee samen waren tot Taylor Swift een feestje organiseerde omdat ze een jaar een relatie hadden.

Inmiddels lijkt het erop dat ze stiekem zijn getrouwd. Hij had in januari 2018 via Instagram bekendgemaakt dat hij Cherry ten huwelijk heeft gevraagd. Eind augustus kreeg hij in een interview met Acces de vraag of zijn trouwfeest al gepland was. Zijn reactie bestond uit blozen en giechelen en wijzen naar een zilveren ring aan zijn ringvinger.