Duitse werkgevers willen soepeler arbeidswetgeving om vluchtelingen sneller in de arbeidsmarkt te kunnen opnemen. Dat heeft Steffen Kampeter, secretaris van het werkgeversverbond BDA, tegen de Duitse krant Rheinische Post gezegd.

De regels voor tijdelijke aanstellingen moeten worden verruimd om mensen zonder beroepservaring betere kansen te geven, zei Kampeter. Ook moeten er maatregelen worden genomen om vluchtelingen gerichter voor te bereiden op een baan of opleiding.

Bondskanselier Angela Merkel heeft volgens mediaberichten de bazen van de belangrijkste Duitse concerns uitgenodigd voor een top over een betere integratie van vluchtelingen in de arbeidsmarkt. Het overleg vindt 14 september plaats in Berlijn.

Opleidingsniveau valt tegen

Voornamelijk beursgenoteerde bedrijven waren enthousiast over vluchtelingen, die ze zagen als nieuwe potentiële werknemers. Onder meer de topman van autofabrikant Daimler schaarde zich achter Angela Merkel toen zij de vluchtelingen verwelkomde met inmiddels beroemde uitspraak “Wir schaffen das”. Topman Dieter Zetsche noemde het weliswaar een ‘herculestaak’, maar verkondigde vooral dat er economisch van de vluchtelingen geprofiteerd zou kunnen worden.

Onlangs bleek echter uit cijfers van het Bundesagentur für Arbeit dat sinds het voorjaar van 2015 slechts 30.000 vluchtelingen een baan vonden, terwijl er nog altijd 130.000 migranten op zoek zijn naar werk. De grote beursgenoteerde bedrijven, die onderdeel uitmaken van de DAX, hebben slechts 54 vluchtelingen in dienst, bleek eerder al uit onderzoek van de Frankfurter Allgemeine. En daarvan zijn er weer 50 in dienst van Deutsche Post.

De bedrijven verklaarden destijds dat het opleidingsniveau van de migranten tegenvalt. Ook spreken ze vaak nog niet goed genoeg Duits om aan de slag te kunnen.

Lees ook:

Vluchtelingen vinden moeilijk werk in Duitsland: opleidingsniveau valt tegen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl