De Britse Labourpartij loopt het risico fors wat kiezers kwijt te raken aan de Liberal Democrats, als de sociaaldemocraten zich niet duidelijker afzetten tegen de Brexit.

Uit een nieuwe peiling van bureau YouGov onder 4.900 Britten blijkt dat Labour bij nieuwe verkiezingen slechts 19 procent van de stemmen krijgt, als de partij zich niet tegen de Brexit keert. Uitgangspunt is dat verkiezingen vóór de officiële Brexitdatum van maart 2019 plaatsvinden.

De Conservatieven van Theresa May zouden op 29 procent van de stemmen uitkomen, terwijl de Liberal Democrats zouden opstomen naar 17 procent van de stemmen. Hiermee zouden de liberalen en de sociaaldemocraten vrijwel op gelijke hoogte liggen.

Als Labour zich officieel tegen de Brexit zou keren, zou  de partij 26 procent van de stemmen krijgen, volgens de peiling.  De Liberal Democrats zouden dan terugvallen naar 8 procent en de Conservatieven zouden op 30 procent komen.

De peiling is gehouden op initiatief van de organisatie Best For Britain and Hope Not Hate. De suggestie is dat het niet gunstig is voor de sociaaldemocraten om in de komende maanden nieuwe verkiezingen te hebben, als het standpunt over de Brexit niet wordt aangepast.

Hieronder de details van de peiling

YouGov Labour Brexit

Foto: YouGov

YouGov Brexit Labour

Foto: YouGov

Komende maand zullen de schijnwerpers gericht zijn op Labour-leider Jeremy Corbyn bij het partijcongres van Labour in Liverpool. Naar verwachting zullen diverse plaatselijke afdelingen van de partij met moties komen, waarin wordt opgeroepen tot een tweede referendum. Dat zou Britten de kans moeten geven om te stemmen over de uitkomst van de Brexitonderhandelingen.

Lees ook op Business Insider

No deal-Brexit: May wil EU-burgers behouden

Intussen worstelt premier Theresa May met de mogelijke gevolgen van een vertrek uit de Europese Unie in het geval dat er geen overeenkomst is over de toekomstige handelsrelatie. De zogenoemde no deal-Brexit zou voor tal van praktische problemen kunnen zorgen. Lees daar hier meer over.

Volgens notities die in handen zijn van de krant The Telegraph, zou May in het geval van een no deal-Brexit alle EU-burgers die in maart 2019 in het VK verblijven, eenzijdig het recht willen geven om in het land te blijven.

Wat hierbij meespeelt is dat het VK sterk afhankelijk wordt van het binnenlandse arbeidsaanbod, als er een no deal-Brexit komt, omdat er tal van problemen kunnen opduiken rond het grensverkeer.

Details van de maatregelen voor de no deal-Brexit worden naar verwachting eind deze week bekend, als de Britse regering 84 technische rapporten publiceert over de no deal-Brexit.

LEES OOK: De multimiljonair achter het modemerk Superdry stopt 1 miljoen pond in een campagne voor een nieuw Brexit-referendum