Wie denkt dat Facebook alleen nog een sociaal netwerk is, heeft het mis. Een geheime afdeling binnen het bedrijf, genaamd Building 8, werkt naar verluidt aan minstens vier hardwareproducten.

Facebook is mogelijk van plan om deze items te presenteren op zijn ontwikkelaarsconferentie F8, die in april zal plaatsvinden.

Het geheime genootschap Building 8 moet een belangrijke rol spelen tijdens de conferentie. Het lijkt dat de techgigant dán een voorproefje wil geven van de projecten – van camera’s tot scanners voor hersengolven – en de toekomst van het bedrijf.

De overstap naar hardware is een ambitieus en gevaarlijk avontuur voor Facebook. Het bedrijf dankt zijn superkrachten aan de bijna 2 miljard gebruikers die het sociale medium telt. Zonder enige vorm van ervaring in hardware, wil het bedrijf het nu gaan opnemen tegen giganten als Apple, Google en bedrijven als Snap.

Toch wordt Building 8 serieus aangepakt. Business Insider vroeg meerdere mensen naar waar het bedrijf mee bezig is. Dat leidde tot dit lijstje met innovaties, Facebook wilde overigens niet reageren op de geruchten:

Camera’s en augmented reality

Eén van de projecten waar Building 8 zich bezig zou houden zijn camera’s en augmented reality (een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. Letterlijk: verrijkte werkelijkheid). Online is een flinke vacaturelijst te bekijken voor Building 8. Vermoedelijk heeft het bedrijf nieuw personeel in huis gehaald om een drone te maken, waaronder voormalige werknemers van GoPro. Een tak van sport waar Snapchat’s Snap Inc. ook mee bezig is.

Hersengolven lezen

Een voormalige neurowetenschapper van de John Hopkins University is bezig met een project rond het gebruik van hersengolven. Eerder ontwikkelde hij een prothese die met gedachten bestuurd kan worden.

Gezondheid

Een ander project waar nog niet veel over bekend is, heeft alles te maken met gezondheid. Deze ontwikkeling wordt geleid door een cardioloog van de universiteit van Stanford die ervaring heeft met het ontwikkelen van medische apparaten. Volgens bronnen is Building 8 ook nog bezig met een vijfde hardwareproject, maar is daar nog geen projectleider voor gevonden.

Vacatures bij Facebook

Projectleiders binnen Building 8 worden naar verluidt gezien als een soort CEO’s die hun eigen bedrijven leiden binnen Facebook. Ieder project heeft waarschijnlijk twee jaar de tijd om zich te bewijzen, daarna wordt besloten wat er met het onderdeel gebeurt.

Regina Dugan, een voormalige medewerker van Google, leidt het hele Building 8 project. Naast het ontwikkelen van de hardwareproducten, is het bedrijf ook al bezig met de mogelijke verkoop ervan, blijkt na analyse van de vacatures. Van een distributiecentrum in Hongkong tot het promoten van producten en een telefonische klantenservice: Facebook zoekt véél mensen.

LEES OOK: De kleuren en prijzen van de Samsung Galaxy S8 zijn gelekt via Twitter