Mensen besteden een derde van hun leven aan slapen en hebben elke nacht drie tot negen dromen, ook al kunnen we ons deze dromen niet altijd herinneren.

Dromen spreken in beelden, metaforen en met woordspelingen. Je bent zelf waarschijnlijk het best in staat om je dromen te interpreteren.

Auteur Kelly Sullivan Walden, die al 25 jaar werkt als een bevoegde klinische hypnotherapeut, omschrijft zichzelf als “een liefhebber van dromen”. Zij heeft veel voorkomende thema’s in dromen die worden onthouden, in kaart gebracht.

Dit zijn volgens Walden vijf veel voorkomende soorten dromen. Ze geeft ook aan waar ze op kunnen duiden.

Achtervolgingsdroom: weglopen voor jezelf

Ontloop je onaangename gevoelens of aspecten van jezelf waar je niet trots op bent? De verrassende boodschap van een achtervolgingsdroom is dat geen enkel aspect van je persoonlijkheid inherent onwaardig is — elk deel is van vitaal belang om de krachtige persoon te worden die je hoort te zijn.

Stel je het einde van een oude tekenfilm van "Scooby Doo" voor, waarin je de achtervolger ontmaskert om vervolgens te ontdekken dat de enge persoon een deel je persoonlijkheid is dat je hebt buitengesloten.

Vallen in een droom: faalangst

Dromen over vallen wijzen op een gevoel van controleverlies, onzekerheid, overweldiging of gebrek aan vertrouwen.

Wellicht neem je het jezelf kwalijk dat je iets niet voor elkaar hebt gekregen, uit angst om fouten te maken of omdat je niet stevig in je schoenen staat. Of misschien zit je in een periode van verandering en heb je het gevoel dat het allemaal te veel is.

Kwetsbare tanden: kwesties rond communicatie en welzijn

Dromen over het breken of afbrokkelen van tanden hebben vaak betrekking op communicatieproblemen of gevoelens van kwetsbaarheid met betrekking je financiële situatie.

Beschouw dit als een hint om communicatie te verbeteren of een poging te doen meer grip te krijgen op bepaalde aspecten van je leven.

Terug op school: je wordt uitgedaagd

Dromen dat je weer op school zit, de cijfercombinatie van je schoolkluisje bent vergeten of dat je een belangrijke toets hebt, kan erop wijzen dat je door een leerfase gaat waar je op de proef wordt gesteld.

Deze dromen kunnen teruggaan tot de eerste keer dat je je onder druk gezet voelde om te presteren. De boodschap is om je niet te laten gijzelen door onzekerheid en jezelf voor te bereiden, zodat je met vertrouwen aan de toekomst kunt werken.

Vliegen: uitdagingen overwinnen

In een droom over vliegen ervaar je hoe het voelt om je los te maken van fysieke beperkingen en grenzen. Deze dromen helpen je om de breedte van je spanwijdte te voelen, zodat je je creatieve en spirituele potentieel beter kunt aanboren.

Beschouw deze droom als een beloning, een teken dat je op het goede spoor zit. En als aanmoediging om zo door te gaan, zodat je vanuit een meer bevrijd perspectief in het leven kunt staan.

Kelly Sullivan Walden is auteur van vele boeken over dromen. Haar nieuwste boek is 'A Crisis Is A Terrible Thing To Waste'. Binnenkort verschijnt 'Stripped: Dancing with My Demons in the City of Angels'.

LEES OOK: Microstress is een groot risico voor topmanagers en andere leidinggevenden: dit is het verschil met gewone stress