• Microstress is een sluipende vorm van stress die topmanagers en leidinggevenden ongemerkt met meer stress opzadelt en kan leiden tot fysieke en mentale klachten.
  • De stress ontstaat bij kleine, ogenschijnlijk ongevaarlijke situaties zoals het opbeuren van collega’s of een appje over het verplaatsen van een afspraak.
  • Er zijn drie manieren om microstress preventief tegen te gaan, schrijft CHRO.nl.

Gewone stress is doorgaans goed merkbaar en is de meeste gevallen te herleiden tot aanwijsbare gebeurtenissen. Het lichaam reageert daar op en dat kan leiden tot een breed scala aan mentale en fysieke problemen, als er niet goed mee wordt omgegaan.

Daarnaast bestaat het fenomeen ‘microstress’ en dat kan voor topmanagers en andere leidinggevenden een groot risico vormen, schrijft CHRO.nl. Dat komt doordat microstress vooral ontstaat in kleine, ogenschijnlijk onschuldige situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opbeuren van een collega, een besluit nemen bij een besluiteloos team, een appje over een afspraak die verschuift, en ga zo maar door.

Bij elk van deze kleine gebeurtenissen kan sprake zijn van enige stress, maar het gaat om kleine hoeveelheden, waardoor het lichaam de natuurlijke bescherming ervoor niet inschakelt. Als deze kleine stressmomentjes zich opstapelen, kan dat uiteindelijk tot mentale en fysieke complicaties leiden. CHRO omschrijft drie stappen om microstress preventief tegen te gaan.

Lees het hele artikel op CHRO.nl: Onzichtbare microstress: een sluipend proces dat leiders fysiek en mentaal sloopt