Geld maakt wel degelijk gelukkig. Misschien is het niet de boodschap die je je kinderen wilt meegeven in het leven, maar het is wel de conclusie van Amerikaanse psychologen Matthew Killingsworth en Barbara Mellers van de University of Pennsylvania, in samenwerking met Nobelprijs-winnaar Daniel Kahneman.

De drie onderzoekers concluderen dat het geluk van mensen toeneemt naarmate hun inkomen stijgt. Slechts voor een kleine groep stopt die groei, vanaf het moment dat ze een jaarsalaris van meer dan 100.000 dollar (omgerekend zo’n 94.000 euro) ontvangen.

De psychologen wilden uitvinden of er nu wel of niet een plafond is voor het gevoel van geluk, in relatie tot inkomen. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat dit slechts bij 15 tot 20 procent van de onderzochte groep het geval is. Bij de rest lijkt het geluk eindeloos te kunnen toenemen met het inkomen.

Voor die kleine groep voor wie geluk dus een plafond kent, stijgt het geluksgevoel wel heel steil. Maar vanaf een jaarsalaris van zo’n 100.000 euro wordt die lijn horizontaal. Vanaf dat moment wordt “de misère die blijft” – zoals rouw, liefdesverdriet of depressie – “niet meer verlicht door het inkomen”, schrijven de onderzoekers.

Voor anderen blijft het geluksgevoel toenemen, als het inkomen verder stijgt. Kahneman, Killingsworth en Mellers zagen dat bij 30 procent van de onderzochte groep het geluksgevoel alleen maar meer toeneemt vanaf een jaarsalaris van 100.000 euro.

"Bij de laagste inkomens profiteren ongelukkige mensen meer van een hoger inkomen dan gelukkigere mensen", schrijven de psychologen. "De trend is omgekeerd bij de hoogste inkomens, waar zeer gelukkige mensen veel meer profiteren van een nog hoger inkomen dan ongelukkige mensen."

Killingsworth, Kahneman en Mellers benadrukken dat de correlatie tussen inkomen en het gevoel van welbevinden "statistisch robuust" doch "zwak" is.

LEES OOK: Dit is de rijkste vrouw ter wereld: Françoise Bettencourt Meyers, de erfgename van L’Oréal met een vermogen van €76 miljard