De Amerikaanse beurzen gingen vrijdag gemengd het weekend in. Zorgen over een mogelijke wereldwijde handelsoorlog drukten het sentiment enigszins Maar in de loop van de handelsdag leek die vrees bij beleggers wel iets af te nemen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 24.538,06 punten. De brede S&P 500 won juist 0,5 procent tot 2691,25 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er daarnaast 1,1 procent bij, op 7257,87 punten.

De Europese beurzen zijn vrijdag wel met flinke verliezen het weekend ingegaan. Beleggers maakten zich zorgen de importtarieven op buitenlands staal en aluminium die Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent in het rood, op 518,72 punten. De MidKap zakte ook 2,1 procent, tot 794,92 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 2,4 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan, waar ook met een schuin oog werd gelet op de Italiaanse verkiezingen van aanstaande zondag, daalde eveneens meer dan 2 procent.

Importheffing staal: Arcelor en ThyssenKrupp dalen

De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week een importheffing opleggen van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. De stap kan leiden tot tegenmaatregelen van China en de EU.

Staalproducent ArcelorMittal en roestvrijstaalmaker Aperam behoorden tot de sterkere dalers in Amsterdam, met minnen van 3,7 en 2,3 procent. Baggeraar Boskalis ging evenwel het hardst onderuit in de AEX, met een verlies van 4,5 procent. Gemalto, dat met cijfers kwam, was de enige winnaar in de hoofdindex op het Damrak. De digitaal beveiliger won 0,5 procent.

De Duitse staalfabrikanten ThyssenKrupp en Salzgitter daalden in Franfurt verder met ruim 4 en dik 5 procent. Ook Europese automakers, die grote afnemers zijn van staal en aluminium, stonden onder druk. In Milaan leverde Fiat Chrysler zelfs bijna

Lees ook op Business Insider

EU zint op tegenmaatregelen

6 procent in. Vliegtuigbouwer Airbus (min 3 procent) werd in Parijs eveneens lager gezet.

De Europese Unie overweegt een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten. Dat zou volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters het antwoord van Brussel zijn op de importheffingen op staal en aluminium, die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.

De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De Europese beurzen gingen hierdoor bijvoorbeeld stevig omlaag. Kenners zijn bang dat de EU en China met krachtige tegenmaatregelen komen, als Trump vanaf volgende week daadwerkelijk een importheffing van 25 procent oplegt voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het Amerikaanse voornemen ook al krachtig veroordeeld. De Luxemburger zei daarbij meteen dat Brussel ,,scherp zal reageren” om Europese belangen te verdedigen. Ook heeft hij in een interview op televisie gezegd dat hij wel wat Amerikaanse producten wist, die hij met heffingen zou kunnen treffen. Het zou gaan om de motoren van Harley-Davidson, bourbon en spijkerbroeken.

China heeft eveneens gehint op een reactie, bijvoorbeeld door importheffingen op Amerikaanse sojabonen in te stellen.