Normaal gesproken betaal je als erfgenaam (onbewust) te veel belasting over een erfenis, maar twee zussen uit Noord-Holland overkwam het tegenovergestelde.

De moeder van de zussen laat beiden na haar overlijden in 2013 het riante bedrag van 37.708.443 euro na, in totaal dus zo’n 75 miljoen euro. Daarover moeten de zussen net als iedereen in Nederland erfbelasting betalen. Dat geven ze ook netjes aan, als ze op 1 maart 2013 aangifte doen van de schenking.

Dat gebeurt op papier, omdat het niet mogelijk is om digitaal aangifte van de erfenis te doen. Een medewerker van de Belastingdienst moet de aangifte daarna invoeren in het systeem, en daarbij gaat het mis.

In plaats van een schenking van ruim 37 miljoen tikt de werknemer 37.713 euro in. Daardoor hoeven de zussen niet elk 7,5 miljoen euro aan belasting te betalen over de erfenis, zoals ze ook netjes op papier hebben aangegeven, maar slechts 3.268 euro.

Een inspecteur ontdekt al snel de fout en stuurt binnen een maand een naheffing met het correcte bedrag. De vrouwen laten het niet daarbij zitten en stappen naar de rechter.

Menselijke fout

Het gerechtshof in Amsterdam besluit uiteindelijk in hoger beroep dat de Belastingdienst de naheffing op mag leggen, zo blijkt uit het vonnis dat vorige week is gepubliceerd. Volgens de rechter is het onwaarschijnlijk dat de medewerker bewust af heeft willen wijken van de regels voor erfbelasting. Er is een "schrijf-, overname- of intoetsfout" gemaakt, een menselijke fout.

"Uiteraard mag van de Belastingdienst bij de aanslagregeling en ook anderszins worden verwacht dat een hoge mate van zorgvuldigheid wordt betracht", aldus de rechter. "Maar dat brengt niet mee dat belanghebbende zonder meer kan rekenen op een feilloos handelende Belastingdienst."

Pech voor de zussen dus. Maar na de aanslag houden ze elk nog bijna 30 miljoen euro over van de erfenis. Geen reden tot klagen.

LEES OOK: Huis erven? Pas op voor deze 7 valkuilen