Saudi-Arabië en Rusland hebben een akkoord bereikt over beperking van de olieproductie.

De Opec-landen zullen samen met Rusland gedurende twee maanden tien miljoen vaten olie per dag minder produceren.

Door een escalerende ruzie tussen Saudi-Arabië en Rusland is de olieprijs sinds februari fors gedaald.

Vanwege de hoop op een productiedeal is de olieprijs sinds begin april weer iets gestegen. Vrijdag noteerde Brent-olie rond de 32 dollar per vat

In een verklaring bevestigen leden van het olielandenclub Opec en bondgenoot Rusland dat ze het donderdag eens zijn geworden over het verlagen van de productie.

In mei en juni worden 10 miljoen vaten per dag minder geproduceerd om de olieprijzen te stutten.

Daarna wordt de productie weer iets opgevoerd. Tussen juli en december is de productieverlaging 8 miljoen vaten per dag en vanaf volgend jaar tot en met april 2022 is dat 6 miljoen vaten.

In de verklaring staat verder dat de Opec+, zoals het verbond tussen het kartel en Rusland ook wel wordt genoemd, een nieuwe videoconferentie houdt op 10 juni.

Het akkoord, dat formeel nog wel door de leden moet worden goedgekeurd, volgt op een handelsruzie tussen Saudi-Arabië, de officieuze aanvoerder van de Opec, en Rusland.

Opec+ wil ook dat andere olieproducerende landen, zoals de Verenigde Staten, hun productie verlagen.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak donderdagavond met de leiders van Rusland en Saudi-Arabië. Volgens Trump is de deal "een zeer acceptabel akkoord", zo zei hij later tijdens een persconferentie.

Prijsoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië en coronacrisis drukken olieprijs

Het spande erom of er een akkoord zou komen tussen Saudi-Arabië en Rusland. Een eerdere ruzie tussen die twee landen mondde uit in een prijzenoorlog, waarbij ze de markt overspoelden met goedkope olie. Daardoor kelderden de door de coronacrisis toch al gedaalde olieprijzen.

Op financiële markten was een deal over productiebeperking al enigszins ingeprijsd. Olieprijzen bereikten eind maart een dieptepunt om vervolgens vanaf april weer licht te stijgen.

Een vat Brent-olie was vrijdag 32 dollar waard, ongeveer 10 dollar meer dan eind maart. Wel is de olieprijs nog altijd ongeveer 50 procent lager dan het niveau van 68 dollar voor Brent-olie begin maart.

Olieprijzen hebben naast de perikelen rond productieniveaus sowieso last van de coronacrisis. Die zorgt op de korte termijn voor een enorme terugval van de vraag naar energie, omdat de wereldeconomie op een laag pitje staat. Dat is vooral het gevolg van drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

Lees meer over de olieprijs: