De Amerikaanse president Donald Trump wilde in de jaren 90 zijn vaders testament laten aanpassen, toen hij van zijn eerste vrouw Ivana aan het scheiden was.

Daarmee wilde hij zijn deel van de erfenis veiligstellen en zichzelf beschermen tegen schuldeisers, zo schrijft The New York Times.

Vader Fred, die in 1999 kwam te overlijden, stak een stokje voor de wensen van zijn zoon. Hij was bang dat Trump aan de haal zou gaan met zijn fortuin en dat in zou zetten om zijn kwakkelende bedrijven te behoeden voor een faillissement. Daarom zorgde hij ervoor dat Trump niet de enige beheerder van zijn erfenis zou worden.

Ten tijde van Trumps poging was Fred 85 jaar en worstelde hij met meerdere gezondheidsklachten. Hij kreeg een document van 12 pagina’s toegeschoven dat de positie van zijn zoon zou versterken als de enige persoon met enige bevoegdheid rondom zijn vaders fortuin. Ook wilde Trump regelen dat zijn ex-vrouw Ivana geen aanspraak kon maken op de erfenis van zijn vader.

Fred had het document niet eerder gezien, maar werd door Trump wel gesommeerd om het onmiddellijk te ondertekenen. Hij had geen toestemming gegeven om het op te stellen. De jurist die het geschreven had, was nooit langsgekomen.

Later zou Fred bekennen dat hij vreesde voor zijn levenswerk. Niet per se de inhoud verontrustte hem, maar vooral de voldongen manier waarop Trump het aan zijn vader overbracht – en niet eens in persoon.

Dat Trumps vader bang was dat zijn zoon zijn erfenis in zou zetten om eigen bedrijven te redden was ook niet verrassend: in diezelfde maand had Trump 3,5 miljoen dollar in een noodlijdend casino gestoken. Fred belde zijn dochter, rechter Maryanna Trump Barry, en zei dat ‘dit zaakje stinkt’. Barry kwam tot dezelfde conclusie.

Lees ook op Business Insider

In een verklaring bij de rechter, waar The New York Times uit citeert, zegt ze: “Donald verkeerde in een moeilijke financiële situatie, dat had hij zelf toegegeven. Pa was heel bezorgd als een man die hard voor zijn geld gewerkt had en nooit wilde dat het de familie zou verlaten.”

Fred Trump tekende niet. In plaats daarvan huurde hij andere advocaten in om een tegendocument op te stellen. Daarin was Donald Trump niet langer de enige beheerder van Freds erfenis.

De acties van Donald forceerden wel een doorbraak in de familie. Eindelijk was Fred Trump bereid om in te zien dat hij zijn imperium moest overhevelen naar zijn kinderen. Als hij zou overlijden terwijl alles van hem was, zou er 55 procent belasting over geheven worden.

Donald Trump Fred Trump Family

Foto’s van Donald Trumps ouders, Fred en Mary, in het Witte Huis. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

De details over Trumps poging om de controle over de erfenis naar zich toe te trekken, zijn te lezen in een lang artikel van The New York Times. De krant beschrijft ook hoe Trump, omgerekend naar hedendaagse dollars, 413 miljoen dollar van zijn vader ontving via belastingtrucs.

Dat zou betekenen dat Trumps, in tegenstelling tot wat hij altijd beweerd heeft, helemaal geen selfmade miljardair is.

The Times schrijft onder meer dat Trump op 3-jarige leeftijd al 200.000 dollar ‘verdiende’. Op zijn 8e was hij miljonair. Het New Yorkse belastingkantoor zegt tegenover Business Insider dat het de beweringen nu onderzoekt.

LEES OOK: De tweets van Donald Trump zijn vaak listiger dan je op het eerste gezicht zou denken