Donald Trump heeft tot twee keer toe gedoneerd aan Kamala Harris, de running mate van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

De Amerikaanse president stak in 2011 en 2013 respectievelijk 5.000 en 1.000 dollar in haar campagne om procureur-generaal van Californië te worden. Trump was toen nog gewoon burger.

Trump noemde Harris dinsdag nog “vreselijk”. Tegen journalisten zei de president dat hij niet onder de indruk was van Harris toen zij eerder meestreed om de Democratische nominatie.

Trumps campagneadviseur hoopt dat zijn donaties aan een “zwarte vrouw” korte metten maakt met beschuldigingen van racisme aan het adres van de president.

President Donald Trump noemde haar dinsdag “vreselijk”, maar in het verleden heeft hij donaties gedaan aan Kamala Harris, de vrouw die door de Democratische presidentskandidaat Joe Biden is verkozen als running mate.

Lees ook: Joe Biden kiest Kamala Harris (55) als running mate – zij is meteen favoriet om over 4 jaar presidentskandidaat te worden

Uit documenten die NBC News heeft ingezien, blijkt dat Trump in totaal 6.000 dollar heeft gedoneerd. Hij schonk 5.000 dollar in 2011 en 1.000 euro in 2013 toen hij nog niet in het Witte Huis zat. Harris was toen procureur-generaal van Californië.

Een beëdigde verklaring, ondertekend door Trump, laat zien dat hij en zijn dochter Ivanka de 5.000 dollar in 2011 doneerden op verzoek van de toenmalig procureur-generaal van New York Eric Schneiderman, zo meldde The Washington Examiner, een gratis krant die bericht over het Witte Huis en overheidszaken, vorig jaar.

"De voormalig leider van het transitiecomité van de heer Schneiderman vroeg mijn dochter Ivanka of zij een bijdrage van mij kon regelen, voor een door de heer Schneiderman gesponsord inzamelingsevenement dat werd gehouden voor de nieuw gekozen procureur-generaal van Californië Kamala Harris", schreef Trump in de verklaring.

"Daarop heb ik gereageerd. Ik heb een bijdrage van 5.000 dollar aan de campagne van mevrouw Harris gedaan – het hoogste niveau van sponsoring die in de uitnodiging stond – en Ivanka woonde het evenement bij, samen met enkele topbestuurders van de Trump Organization."

Harris doneerde Trumps geld aan Midden-Amerikanen

Harris doneerde het geld dat Trump in haar campagne stak aan een non-profitorganisatie die Midden-Amerikanen helpt, zo liet haar woordvoerder de Californische krant The Sacramento Bee weten.

Trumps campagneadviseur Katrina Pierson zei tegen Yamiche Alcindor van PBS Newshour dat de president "over de hele linie aan kandidaten doneerde", en dat ze hoopt dat deze donatie aan Harris, een zwarte vrouw, "nu eens korte metten maakt met dit racismeargument".

De schenkingen van Trump aan Harris en andere Democratische kandidaten doken dinsdag op, nadat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden Harris verkoos als zijn running mate.

De campagne van de voormalig vicepresident onder Barack Obama kondigde de beslissing aan in een sms-bericht en e-mail aan supporters. "Joe Biden hier", stond in het bericht. "Groot nieuws: Ik heb Kamala Harris gekozen als mijn running mate. Samen met jou gaan we Trump verslaan."

Trumps campagne heeft ook al gereageerd op Bidens keuze voor Harris als running mate. "Niet zo lang geleden noemde Kamala Harris Joe Biden een racist. Ze vroeg om zijn excuses die ze nooit heeft gekregen", zo staat in de verklaring. "Het is duidelijk dat neppe Kamala haar eigen moraal opgeeft om de anti-politie extremisten die de Democratische partij overnemen, te sussen."

Trump: Harris deed 'naar, heel naar'

Trump omschreef de kritiek die Harris richting Biden uitte in de Democratische voorverkiezingen als "naar, heel naar". Volgens Trump was Harris respectloos richting Biden. "En het is moeilijk om iemand te kiezen die zo respectloos is", aldus Trump dinsdag.

De president verwees ook naar de Senaatsverhoren van de conservatieve opperrechter Brett Kavanaugh, destijds nog kandidaat voor het Hooggerechtshof. Harris maakte het Kavanaugh lastig nadat verhalen naar buiten waren gekomen over seksueel wangedrag in zijn studententijd. Harris was "de gemeenste, vreselijkste, meest respectloze van iedereen in de Senaat", aldus Trump.

Tegen journalisten zei Trump dat hij niet onder de indruk was van Harris toen zij eerder meestreed om de nominatie tot presidentskandidaat van de Democratische partij. "Ik was vooral verrast, omdat ze het zo slecht deed", zei hij over Bidens keuze voor Harris als running mate.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: