Hoewel president Donald Trump de werelddominantie van de dollar bij vlagen roemt, hekelt hij toch vooral met regelmaat de sterkte van de Amerikaanse munt. Een goedkope dollar is immers goed voor de Amerikaanse export.

Ondanks de wens van ’s werelds machtigste man ligt een zwakkere dollar niet voor de hand, schrijft Camille Faber op finanzen.nl. Faber is Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.

Net als vorig jaar staat de koers van de dollar, gemeten tegen een mandje van valuta’s, ook in 2019 tot op heden in de plus. Bovendien: in een wereldwijd vertragende economie dient de Amerikaanse dollar nog altijd als veilige haven in onzekere tijden.

Bijkomend voordeel is dat van de G3-machten de rente in de Verenigde Staten nog altijd hoog ligt. Daarnaast zijn verwachte renteverlagingen van de Amerikaanse Federal Reserve al door de markt ingeprijsd.

Faber ziet weinig aanleiding voor een drastisch lagere dollarrete. Dat Fed-voorzitter Jerome Powell niettemin klaarstaat om de rente te verlagen, is volgens hem meer om bescherming te bieden tegen de door Trump ontketende handelsoorlog. En het is een voorzorgsmaatregelen tegen de dreigende recessie. Want dat er economische tegenslag aan zit te komen, daarvoor zijn in ieder geval genoeg aanwijzingen.

Lees de volledige column van Camille Faber op finanzen.nl »