• Topeconoom Nouriel Roubini vindt dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC achter Elon Musk aan moet gaan.
  • De topman van Tesla heeft zich schuldig gemaakt aan marktmanipulatie, vindt Roubini.
  • Musk verstuurde berichten op Twitter die bitcoins en andere cryptomunten aanprezen, kort voordat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins kocht.

Topeconoom Nouriel Roubini, die vanwege zijn pessimisme ook wel ‘Dr. Doom’ wordt genoemd, beschuldigt Elon Musk van marktmanipulatie.

Hij wijst daarbij naar de tweets van de Tesla-topman over bitcoin die hij verstuurde voordat de maker van de elektrische auto geld in de cryptomunt stak.

De Amerikaanse beurswaakhond moet onderzoeken of hier sprake is van gesjoemel, vindt de stereconoom.

“Musk neemt eerst een positie in bitcoin, pompt vervolgens de prijs omhoog en zegt daarna dat Tesla in de cryptomunt heeft geïnvesteerd”, zei Roubini deze week tijdens een interview met nieuwssite CoinDesk.

"Dit is onverantwoordelijk gedrag en marktmanipulatie. De SEC moet mensen onder de loep nemen die invloed hebben op de markt en de prijs van financiële producten manipuleren. Dat is gewoon crimineel gedrag."

Roubini is vaker kritisch over cryptomunten

Roubini is vaker zeer kritisch over cryptomunten en noemt de markt voor virtuele valuta's regelmatig een "speculatieve zeepbel". Soms refereert hij aan digitale munten als "shit coins".

Woensdag publiceerde de econoom een opiniestuk in de Financial Times waarin hij suggereerde dat de intrinsieke waarde van de bitcoin negatief is, vanwege de gevolgen voor het milieu.

Roubini's kritiek op Elon Musk komt nadat Tesla maandag aankondigde 1,5 miljard dollar aan bitcoin te hebben gekocht. De maker van elektrische auto's is ook van plan betalingen in de digitale munt te accepteren. Door deze stap steeg de prijs van de bitcoin naar een recordhoogte van meer dan 48.000 dollar.

Musk trok veel aandacht met zijn tweets over bitcoin en dogecoin

Nadat de plannen van Tesla rondom de bitcoin bekend werden gemaakt, stuurde Musk memes rond op Twitter die de digitale munt in het zonnetje zetten. De CEO plaatste ook tal van tweets over een andere digitale munt, dogecoin, waardoor de koers daarvan omhoog schoot.

Voordat het nieuws over de aankopen van Tesla bekend werd, voegde Musk #bitcoin toe aan zijn Twitter-bio en stuurde de volgende tweet uit: "Achteraf gezien was het onvermijdelijk."

Musk veroorzaakte in december ook al veel reuring rond digitale valuta nadat hij een meme had gepost waarin hij speelde met het idee om bitcoins te kopen.

Tesla-topman handelde mogelijk in strijd met regels

Nu beweren meerdere kenners dat de tweets van Musk in strijd kunnen zijn met de SEC-regels over marktmanipulatie.

"Het is geen verrassing als de SEC vragen zou stellen over de feiten en omstandigheden in deze zaak, gezien de aandacht voor de tweets van de Tesla-topman en de wilde koersschommelingen van de bitcoin", zei Doug Davison, voormalig afdelingshoofd van de handhavingsafdeling van de SEC en partner bij advocatenkantoor Linklaters, tegen de Britse Telegraph.

Voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB), Vitor Constâncio, plaatste maandag tweets van dezelfde strekking. Hij zei dat de "SEC hiernaar gaat kijken".

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Bitcoin knalt 7% omhoog nadat Elon Musk een vaag ‘In de ban van de ring’-bericht post met verwijzing naar dogecoin