Vliegen blijft één van de veiligste manieren van reizen, ondanks het feit dat er elk jaar wel een paar tragische ongelukken plaatsvinden. Volgens de Australische reiswebsite AirlineRatings.com was 2016 zelfs het op één na veiligste jaar in de commerciële luchtvaart, volgend op het jaar 2013.

AirlineRatings.com maakte onlangs zijn lijst van de twintig veiligste luchtvaartmaatschappijen bekend, uit een groep van in totaal 425 luchtvaartmaatschappijen.

De lijst is gebaseerd op individuele evaluaties. Die vinden plaats op basis van criteria zoals de mate waarin een vliegmaatschappij voldoet aan normen van internationale regelgevers, het aantal fatale ongelukken over de afgelopen tien jaar, de resultaten van veiligheidsonderzoek van luchtvaartclub  IATA en de vraag of het land van herkomst voldoet aan een 8-punten check van luchtvaartorganisatie ICAO.

Alle luchtvaartmaatschappijen in de top twintig voldoen met glans aan bovengenoemde criteria.

De vliegmaatschappijen uit de lijst komen uit Azië, Noord-Amerika, Australië en Europa. Er zitten geen maatschappijen uit Afrika en Zuid-Amerika bij.

Deze top 20 bevat alleen klassieke full-service maatschappijen. Prijsvechters en nichespelers zoals  JetBlue, Virgin America, Norwegian en EasyJet zitten in een aparte raking

AirlineRatings.com wijst één winnaar aan, maar maakt verder geen onderscheid in de top twintig.

Lees ook op Business Insider


Air New Zealand is aardig hersteld na een rumoerige periode begin deze eeuw. Air New Zealand heeft geen grote vliegincidenten gehad over een periode van enkele decennia.

Foto: AP

De maatschappij heet Alaska Airlines, maar heeft zijn thuisbasis in Seattle. Deze luchtvaartmaatschappij is een grote speler aan de westkust van de Verenigde Staten. Alaska maakte ondanks een klapper met de overname van Virgin America voor 2,6 miljard dollar. De luchtvaartmaatschappij heeft sinds 2000 geen fatale ongelukken gehad.

Foto: AP

All Nippon Airways werd opgericht in 1954 en staat bekend om z’n consistente, hoogwaardige dienstverlening. Afgelopen jaar zette de site Skytrax All Nippon op de zesde plaats van de ranglijst voor beste vliegmaatschappijen ter wereld. Nippon heeft al 45 jaar lang geen fatale ongelukken gehad.

Foto: source AP

British Airways ontstond in 1974 uit de fusie van British Overseas Airways Corporation en British European Airways. De vliegmaatschappij heeft drie decennia lang geen fatale ongelukken gehad.

Foto: Flickr/BriYYZ

AirlineRatings.com recently riep Cathay Pacific eerder uit tot beste lange-afstandsmaatschappij in Azië en de Grote Oceaan. Naast de excellente service is ook de veiligheid prima in orde. Afgezien van terroristische aanvallen heeft Cathay Pacific sinds je jaren 1960 geen fatale incidenten gehad.

Foto: Ms. P/Flickr

Delta Airlines is de op één na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, met meer dan 800 vliegtuigen. De maatschappij uit Atlanta heeft al twee decennia geen fatale ongelukken gehad.*

Foto: REUTERS/Tami Chappell

*Kanttekening: dochtermaatschappij Comair kende een in augustus 2006 een ongeluk waarbij 49 passagiers en de bemanning omkwamen.


Luchtvaartmaatschappij Etihad uit Abu Dhabi heeft ook een onberispelijk track record op veiligheidsgebied. De tien jaar oude maatschappij is ongekend snel gegroeid en heeft een sterke reputatie.

Foto: Flickr/Curimedia

Eva Air uit Taiwan werd recente tot de beste lange-afstandsmaatschappij in Azië uitgeroepen door AirlineRatings.com. Deze vliegmaatschappij heeft geen grote ongelukken gehad sinds de oprichting in 1988.

Foto: Flickr/Simon Boddy

Finnair, de nationale luchtvaartmaatschappij van Finland, krijgt niet zoveel media-aandacht als sommige andere Scandinavische maatschappijen. Maar Finnair heeft één van de beste track records op het gebied van veiligheid – geen grote incidenten sinds de jaren 1960.

Foto: Flickr/tsuna72

Hawaiian Airlines werd in 1929 opgericht van heeft Honolulu als thuisbasis. Nog altijd wordt Hawaiian gezien als één van de beste vliegmaatschappijen in de Verenigde Staten. Hawaiian heeft een vloot van meer dan 50 vliegtuigen en heeft nog nooit een dodelijk ongeluk gekend.

Foto: Wikipedia

Source: Aviation Law News


Japan Airlines werd opgericht in 1951 en is al meer dan zestig jaar de nationale luchtvaartmaatschappij. Al meer dan dertig jaar heeft deze maatschappij geen fatale ongelukken gehad.

Foto: Flickr/BriYYZ

KLM werd in 1920 opgericht en is één van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, met een ijzersterke reputatie. Hoewel KLM in 2004 fuseerde met Air France, opereren de twee vliegmaatschappijen onder hun eigen merknamen. KLM heeft al bijna 40 jaar geen fatale incidenten meer gekend.

Foto: Flickr/Franklin Heijnen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is Europese reus. Lufthansa bestaat sinds 1955 en kreeg onlangs het predikaat beste lange-afstandsmaatschappij van Europa.  Fatale incidenten zijn er sinds 1993 niet meer opgetreden.

Foto: Wikimedia Commons

Scandinavian Airlines of SAS werd in 1946 opgericht en is de nationale maatschappij van Denmarken, Norwegen en Zweden. De laatste fatale crash vond plaats in 2001.

Foto: Airbus

Singapore Airlines staat bekend als een kwalitatief hoogstaande en efficiënte luchtvaartmaatschappij. Skytrax zette Singapore Airlines onlangs op de tweede plaats bij de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Thuisbasis is Changi Airport. Sinds het jaar 2000 heeft Singapore Airlnes geen vliegincidenten meer gehad.

Foto: Flickr/ Thomas Woodtli

Swiss International Air Lines ontstond in 2002 uit de boedel van het failliete Swissair. In 2007 werd Swiss onderdeel van Lufthansa Group. Swiss heeft geen fatale incidenten gehad.

Foto: Flickr/Aero Icarus

United Airlines uit Chicago ontstond in 2012 door de fusie met van United en Continental Airlines. United heeft al meer dan 20 jaar geen fatale ongelukken gehad, als je terrorisme-gerelateerde incidenten niet meetelt.

Foto: Flickr/InSapphoWeTrust

Virgin Atlantic is de maatschappij van de Britse miljardair Richard Branson. Sinds 2012 heeft Delta Airlines een belang van 49 procent. Virgin Atlantic heeft nooit een fataal ongeluk gehad.

Foto: Boeing


Virgin Australia – een andere loot van Bransons luchtvaart-imperium, werd opgericht in 1999 als prijsvechter. Destijds heette het bedrijf  Virgin Blue. In 2011 koos deze vliegmaatschappij voor een full service-model en werd ze omgedoopt tot Virgin Australia. De vliegmaatschappij heeft nooit een fataal incident gehad.

Foto: source Flickr/Aero Icarus

De nummer 1 op de lijst van Airlingeratings.com is Qantas uit Australië. Qantas kun je zien als de Volvo van de luchtvaartindustrie — de reputatie is gebouwd om een uitzonderlijk track record op het gebied van degelijkheid en veiligheid. Quantas is 96 jaar oud en heeft geen fatale crashes gekend sinds 1951.

Foto: source Flickr/Christopher Neugebauer