Golfstaten hebben een obsessie met recordbrekende hoogbouw. Maar dat niet alle projecten van de grond komen, toont een ranglijst van ‘Hoogste onvoltooide gebouwen’ aan.

De lijst werd gepubliceerd door de Council on Tall Building and Urban Habitat (CTBUH). Business Insider schrijft erover. In de top tien staan vijf onvoltooide projecten uit de regio.

Tien hoogste nooit gebouwde gebouwen

Kilometer hoge toren

Nummer 1 is de Nakheel Tower in Dubai. De toren moest 1 kilometer hoog worden. Met de bouw werd in 2008 begonnen, maar het jaar daarop ging de projectontwikkelaar failliet. Het werk werd stilgelegd, en nooit hervat. De ontwikkelaar, Nakheel, zat ook achter het nooit gerealiseerde Trump International Hotel in de golfstaat.

Volgens het rapport zijn er 50 bouwprojecten ter wereld met een hoogte van 150 meter of meer, die momenteel stilliggen. De Chicago Spire (610 meter) ging van start net voor het uitbreken van de crisis. Einde oefening dus: projectontwikkelaar Garrett Kelleher kreeg een proces van 77 miljoen dollar aan zijn broek.

Zet er maar een Lenin op

Een ouwetje op de lijst is het Paleis der Sovjets in Moskou, waar in 1937 mee werd begonnen. Het moest een 495 meter hoge stalinistische 'suikertaart' worden, compleet met gigantisch beeld van Lenin op de top. De Duitse inval in de Sovjet-Unie in 1941 stak een stokje voor het project. De fundamenten werden na de oorlog omgebouwd tot openluchtzwembad. De Sovjets hadden een Orthodoxe kathedraal voor het paleis opgeblazen, die eind jaren negentig op dezelfde plek werd herbouwd.

Maar de Russen hebben het niet verleerd: de Russia Tower (612 meter) waaraan in 2008 werd begonnen, is nooit doorgezet. De bouwlocatie is nu een parkeerplaats.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl