Het Svart Hotel, dat over een paar jaar in het hoge noorden van Noorwegen opent, ziet er niet alleen futuristisch uit, het is zo enorm ecovriendelijk dat het het eerste klimaatpositieve hotel boven de poolcirkel is.

Volgens een persbericht van het hotel verbruikt het niet alleen 85 procent minder energie dan een gemiddeld hotel, het wekt ook nog eens de eigen energie op.

Het hotel verrijst in het noorden van Noorwegen, in de gemeente Meløy aan de voet van de Svartisen-gletsjer. Voor de context: dat is 1.287 kilometer ten noorden van hoofdstad Oslo.

“Een energiepositief en low-impact hotel is essentieel om een duurzame toeristische bestemming te creëren die de unieke, karakteristieke locatie respecteert: de zeldzame planten, het schone water en het blauwe ijs van Svartisen-gletsjer”, zegt Kjetil Trædal Thorsen, die meewerkt aan de bouw van het hotel.

Het plan voor het hotel is kortgeleden goedgekeurd door de gemeente Meløy. In 2021 moet het de deuren openen. Te oordelen aan het design, zal dit hotel zich al snel een plek veroveren op de lijst van hotels die iedereen bezocht moet hebben.

Zo zal het hotel eruit gaan zien:


Het ronde frame van het hotel ligt aan de kust in het Holandsfjorden-fjord in het noorden van Noorwegen.

Foto: Svart Hotel / Snøhetta Plompmozes

Bron: Svart Hotel


Het hotel is zo ontworpen dat gasten een panoramisch uitzicht hebben over het fjord.

Foto: Svart Hotel / Snøhetta Plompmozes

Bron: Svart Hotel


De naam van het hotel verwijst naar zijn omgeving: 'Svart' betekent 'zwart' in het Noors, en refereert aan de donkere kleur van de gletsjer.

Bron: Svart Hotel


Omdat het hotel boven de poolcirkel ligt, zijn de winters lang. Maar dat is ideaal om het Noorderlicht te zien.

Foto: Svart Hotel / Snøhetta Plompmozes

Bron: Svart Hotel


Elk element uit het ontwerp maakt deel uit van een zorgvuldig plan. Zo heeft de steunpalenconstructie waarop het hotel rust een duale functie, afhankelijk van het seizoen.

Foto: Courtesy of Svart Hotel / Snøhetta Plompmozes

Bron: Svart Hotel


's Zomers is het een promenade, 's winters een opslagplaats voor de kajaks.


Kajakkers kunnen tot pal onder het hotel doorvaren - en dat is niet de enige outdooractiviteit die je er kunt beoefenen.

Foto: Courtesy of Svart Hotel / Snøhetta Plompmozes

Bron: Svart Hotel


Op de website presenteert het Svart Hotel zichzelf als een arctische, avontuurlijke bestemming waar gasten "aan yoga kunnen doen in de midzomernachtzon, kunnen duiken in spectaculaire wateren en plaatselijke delicatessen kunnen proeven."

Bron: Svart Hotel


IJswanden beklimmen, 's nachts vissen en kajakken is er ook mogelijk.

LEES OOK: In dit hotel in Finland slapen toeristen in glazen iglo’s om naar het noorderlicht te kijken