Heb jij ook elke dag een broodje eiersalade of bal gehakt voor de lunch? Wij hopen van niet.

Want af en toe achter je beeldscherm vandaan kruipen is al gezond, maar een gevarieerde lunch is nog beter.

En toch nemen veel mensen dag in dag uit hetzelfde mee in hun tas naar kantoor. Nederlanders vinden de lunch zelfs geen belangrijke maaltijd. We geven veel minder uit aan het eten tussen de middag dan in andere Europese landen.

Dus wat inspiratie kunnen we wel gebruiken. Viking, leverancier van kantoorartikelen, keek daarom wat werknemers in 14 andere landen meenemen in hun trommeltje. En dat is geen bammetje met kaas of een kroket:


Oostenrijk: Schnitzel, salade, nieuwe aardappelen

Foto:  Viking

Een uitgebreide warme maaltijd is normaal voor de lunch in Oostenrijk. De schnitzel is uiteraard een nationale klassieker, zeker met aardappels en een kleine salade.


Brazilië: Feijoada, rijst, kokosnootwater

Foto: Flickr/Helder Ribeiro

Feijoada is een langzaam gegaard stoofpotje in een rijke jus. Dit beroemde Braziliaanse gerecht bestel je in barbecuerestaurants of bij straatverkopers.


China: Een bian dang met rijst, vlees of ei, dumplings en krokante groenten

Chinezen nemen soms eten mee van huis of kopen onderweg naar hun werk een bian dang, een maaltijd in een doosje waarvan de naam letterlijk 'handig' betekent. Rijst zit er altijd in, en verder een portie vlees of ei, dumplings (knoedels) en groente. En in China is het inkakmomentje na de lunch voor sommige werkgevers motivatie om hun personeel toe te staan een dutje te doen na het eten.


Duitsland: Currywurst met friet, een appel, koffie en water

Foto: Flickr/LWYang

Veel Duitsers kiezen ervoor om een snelle hap te pakken en blijven liever in de buurt van kantoor, of eten net als Nederlanders in de bedrijfskantine. Langer dan een half uur lunchen is bij onze oosterburen eveneens aan de lange kant.

Currywurst staat altijd wel op het menu in zo'n Duitse kantine, aan stukjes gesneden als je 'm besteld en uiteraard met een meer of minder pittige saus.


India: Rijst, mungbonen, chapati, chai

Foto: Viking

Ook neem je 's ochtends afscheid van je familieleden, de lunch op het werk in India is niettemin nog steeds een gezinsbeleving. De thuisblijvers verzorgen namelijk het middageten voor de werkende gezinsleden en stoppen dat in kleine metalen doosjes die ze vervolgens meegeven aan koeriers, de tiffin wallahs, die de bestelling bij de hongerige personeelsleden afgeven.

Doorgaans bevat de lunch rijst, een curry met groenten, mungbonen en een chapati (dun, plat brood). Zoete chai - Indiase thee - volgt aan het eind.


Italië: Pasta met tonijn en tomaat, salade, espresso

Foto: Viking

Bij de tavola calda, de 'warme tafel', schuiven Italiaanse stadswerkers aan voor een lunchpauze van ongeveer een uur. Hier liggen de vierkante pizza's vaak al te wachten op de hongerige werkers.

De Italianen die thuis eten kiezen eerder voor een kommetje pasta met tonijn, tomaat, olijven en salade.


Japan: Bento-pakket met soepnoedels en thee

Foto: Flickr/City Foodsters

Even snel een half uurtje eruit, meer tijd is de meeste Japanse kantoorklerken niet gegund voor de lunch - een maaltijd moet dus snel en voedzaam zijn. Een zogenoemde Bento - een doos met warme en koude compartimenten - en de populaire ramen-noedels zijn beide een klassieke optie.


Kenia: Vis, kool en ugali

Foto: Flickr/Mark Souther

Op het menu in Kenia staat doorgaans een 'stuk' pap, genaamd ugali, een stijve substantie gemaakt van maïsmeel. Verder nemen de werklui hier een gerookte of gefrituurde vis bij met een portie gebakken kool.


Nederland: Boterham met kaas, appel en druiven

Foto: Viking

We moeten vooral bij de lunch zorgen dat we die 17 kilo aan kaas per jaar binnenkrijgen. En dus is de boterham met kaas nog steeds populair. Want waarom zou je een fijne combinatie van donker brood, licht zilte boter en die belegen kaas eigenlijk veranderen? Wat vers fruit als toetje en we kunnen er weer tegenaan.


Spanje: Tapas met vis en vlees, patatas bravas, kroketjes en brood

Foto: Flickr/Katherine Price

De lunch valt in grote delen van Spanje samen met het heetste moment van de dag en de fameuze siesta. De meeste werknemers keren naar huis terug voor een lading tapas met de familie en een kort dutje.

De maaltijd is daarom vaak de zwaarste van de dag. Meerdere gangen is normaal, waaronder salade of gazpacho (koude tomatensoep) aan het begin en een groot bord met tapas van vlees en vis.


Zweden: fika

De Zweden vinden het typisch Zweeds: fika. In feite is het weinig meer dan in gezelschap een kopje koffie drinken met een zoet gebakje erbij, zoals een kanelbulle (kaneelbolletje) of een chokladboll (chocoladebol met kokos aan de buitenkant). Overigens zijn dit pauzes die boven op de lunch komen, waarvoor de gemiddelde Zweed meestal een broodje meeneemt van huis.


Turkije: pide en koffie

Foto: Flickr/william.neuheisel

Een langwerpige pizza mag je het in Turkije niet noemen, maar daar doet de pide onherroepelijk aan denken, gezien de topping van saus, groenten, kaas en vlees. Het is een veelvoorkomend streetfood en dus ideaal voor de Turkse kantoorwerknemers.


Groot-Brittannië: Tonijnsandwich, aardappel-preisoep en Maltesers

Foto: Viking

De populairste lunch onder de Britten is volgens Viking een simpele tonijnsandwich met aardappel-preisoep uit de magnetron en een zakje Maltesers als afsluiter.


Verenigde Staten: Pepperoni-pizza, chocolade-ijs, Skittles en cola

Foto: Flickr/Cole Kennedy

Aan de overkant van de oceaan schieten de aantallen calorieën acuut omhoog. 62 procent van de werknemers in de VS mogen graag een pepperoni-pizza oppeuzelen, terwijl ze nota bene aan hun bureau blijven zitten. Suikerhoudende snacks zoals een zakje Skittles, ijs of cola gebruiken de Amerikanen om de middagdip voor te zijn.


Vietnam: Bánh xèo, bánh mì

Foto: Flickr/viviandnguyen_

Het levendige straatmenu in Vietnam is ideaal voor een drukke werknemer om even snel lunch te scoren . Twee populaire opties zijn bánh xèo en bánh mì. De eerste is een krokante pannenkoek met hartige vulling, bijvoorbeeld gefrituurd varkensvlees, garnalen en groenten, terwijl de tweede een soort ongefrituurde loempia is met gestoofd vlees, wortel, chilipepers en komkommer.


LEES OOK: Zo ziet het kantinevoedsel bij 8 grote Nederlandse bedrijven eruit

MIS OOK NIET: Deze 43-jarige nieuwkomer overtuigde Jumbo om zijn ‘gezonde’ ijs in het schap te leggen