“Wat zit er vandaag weer op de bammetjes?” Jiskefet stak er al de draak mee, maar waarschijnlijk is het één van de meest gestelde vragen onder werktijd.

Dat de lunch een belangrijk onderwerp is, begrepen ze ook al in de late 19de eeuw. Toen kozen geleidelijk aan steeds meer fabrieken voor een kantine waarin werknemers snel en goedkoop een maaltijd konden kopen. Op deze manier brachten de arbeiders een deel van hun loon weer terug in het bedrijf.

We keken naar hoe de stand van zaken is bij verschillende Nederlandse hoofdkantoren vandaag de dag. Is het culinair hoogstandje met de nodige arbeidsvitaminen of zou Jos (van debiteuren/crediteuren) er wel raad mee weten? ‘Toedeledokie!’

Bekijk de foto’s hieronder. (Werk je bij een groot Nederlands bedrijf en wil je (anoniem) je mening kwijt over de bedrijfskantine van jouw werkgever? E-mail naar els.vanasseldonk@businessinsider.nl)


G-Star


Wolters Kluwer

Such a nice gesture! #easter #wolterskluwer #chocolate #chocolateeggs

Een bericht gedeeld door caroline arkesteijn (@caroline.arkesteijn) op


Philips

Bij Philips in Eindhoven gingen dagelijks twee- tot drieduizend kroketten over de toonbank van de bedrijfskantine, vertelde een oud keukenchef.

#justphilipsthings

Een bericht gedeeld door Harijs Deksnis (@harijsdeksnis) op

Nice hand rendered typographic treatment in our coffee corner! 😊

Een bericht gedeeld door Clair Williams (@clair_williams) op


Unilever

De ‘kantine’ van Unilever in Rotterdam werd in 2007 uitgeroepen tot beste bedrijfsrestaurant.

Office life at Unilever 😂 Research on Corporate Sponsoship in thr Arts Part 9

Een bericht gedeeld door Siobhan (@siobhanburger) op


Shell

“In de kantine word je eerst langs fruit, verse salades, vruchtensappen en soepen geleid. Kroketten liggen ergens verscholen in een hoekje. De menukaart in het bedrijfsrestaurant vermeldt het aantal calorieën bij elke maaltijd”, zo vertelt een medewerker aan BN De Stem.

Lees ook op Business Insider

#picnmix in the office! Bet @ap663 is #welljel #shell #thehague #pecten

Een bericht gedeeld door Edward Williams (@streeb.greebling) op


Ahold

Naast de inpandige AH to Go kunnen werknemers ook terecht in de bedrijfskantine voor een lunch die wordt verzorgd door Albron. Hier zijn dan ook producten te vinden die níet van Albert Heijn afkomstig zijn. Medewerkers kunnen hun lunch ook afrekenen met hun telefoon, op deze manier test Albert Heijn zijn nieuwste betaalmethode.

× fruitig dagje met een neon banaan

Een bericht gedeeld door Rafaëla - on a quest (@faeladepela) op

LUNCHTIME #ahold#zaandam#ciabatta#kippendijen#avocado#ei#kruiden#

Een bericht gedeeld door Jan Ziere (@janziere) op

Sushi time!#lunch#restaurant#Ahold#free#for#guests#

Een bericht gedeeld door Jan Ziere (@janziere) op


Sanoma

Op dit moment wordt de bedrijfskantine nog gecaterd door Sodexo, vanaf juli zal dit Cormet zijn. Een cateraar die zich meer richt op gezond en verantwoord eten. Op dit moment zijn er verschillende Instagram-accounts die regelmatig verslag doen van het wel en wee in de bedrijfskantine, waaronder ‘Niet veel soeps’ en ‘Snackspert’.


Booking.com

‘Zelfs als je er niet eet, moet je betalen voor de kantine en het eten is verschrikkelijk’, zette iemand een paar jaar geleden op Glassdoor. Of dit was slechts één mening, of er is een en ander veranderd. Booking.com destijds tegenover NRC: ‘De lunch kost in Amsterdam 1 euro per dag; daarvoor krijgen werknemers een gezond lunchaanbod, ingericht op de tachtig nationaliteiten die bij ons werken: vers fruit, salades, sandwiches, Aziatische gerechten et cetera’, aldus een woordvoerder.

1 of 7 tables of yumminess at lunch today 🍒🍇🍴#backinoffice #bookingyeah #bookingcanteen #amsterdam #netherlands #planetbooking

Een bericht gedeeld door 💋Katya Michalak💋 (@afro.euro.kat) op

LEES OOK: Deze 43-jarige nieuwkomer overtuigde Jumbo om zijn ‘gezonde’ ijs in het schap te leggen