Verschillende geluiden van multinationals Shell en Unilever bij de presentatie van de jaarcijfers op donderdag. Waar Shell profiteert van hogere olie- en gasprijzen en een megawinst in de boeken zet over 2018, kijkt Unilever bezorgd vooruit naar tekenen van groeivertraging in opkomende markten.

Bij de opening van de beurs in Amsterdam won het aandeel Shell ongeveer 2 procent, terwijl het aandeel Unilever 1 procent zakte.

Shell lift mee op hogere olieprijs

Shell heeft over het afgelopen jaar een fors hogere winst in de boeken gezet. De olie- en gasreus profiteerde vooral van de hogere olie- en gasprijzen. Olieprijzen vielen voor Shell afgelopen jaar 30 procent hoger uit, en gasprijzen klommen 18 procent.

Topman Ben van Beurden spreekt van een “zeer sterke financiële prestatie”.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten kwam uit op 21,4 miljard dollar. Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, was een jaar eerder nog 15,8 miljard dollar.

Onder de streep ging het resultaat overigens nog veel harder omhoog. Daar bleef 23,4 miljard dollar over, wat neerkomt op een toename met 80 procent. Shell moest in 2017 dat nog een flinke boekhoudkundige last nemen vanwege aangepaste belastingregels in de Verenigde Staten. De opbrengsten kwamen uit op ruim 388 miljard dollar, tegenover dik 305 miljard dollar in het voorgaande jaar.

Shell deed met name goede zaken bij de divisies Upstream, oftewel de exploratie en winning van olie, en Integrated Gas, met bijvoorbeeld de LNG-activiteiten. Bij Downstream, de raffinage en verkoop van olieproducten en chemie, kwam het resultaat lager uit.

Van Beurden heeft de indruk dat de strategie van Shell goed werkt. "We hebben onze beloften voor het jaar waargemaakt, inclusief de voltooiing van het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar en het opstarten van belangrijke groeiprojecten met behoud van discipline bij kapitaalinvesteringen.''

Shell begon enkele jaren geleden met het afstoten van in totaal 30 miljard dollar aan onderdelen, na de mega-aankoop van het Britse gasbedrijf BG Group. Het concern werkt momenteel aan een groot programma om voor het einde van 2020 voor 25 miljard dollar aan aandelen te hebben ingekocht. Shell kondigde hiervan donderdag weer een nieuwe tranche aan ter waarde van maximaal 2,5 miljard dollar.

Analisten vragen zich af of Shell niet te weinig investeert

Onder financiële analisten leeft al een tijdje de vraag of Shell het zich wel kan veroorloven tegelijkertijd de schuld terug te brengen, te werken aan een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 25 miljard dollar en het cash-dividend aan aandeelhouders op niveau te houden. Het nieuwe kwartaalbericht van Shell lijkt zorgen hierover enigszins weg te nemen, zo blijkt onder meer uit commentaar van een analist van Goldman Sachs.

Wel wakkeren de cijfers de bezorgdheid aan van sommige kenners over het investeringsniveau in de zoektocht naar olie en gas, omdat de vervanging van reserves ver onder het gemiddelde van de voorgaande jaren bleef steken. De vervangingsratio lag in heel vorig jaar op 53 procent, tegen een gemiddelde van 96 procent in de afgelopen drie jaar.

Een percentage onder de 100 procent wil zeggen dat Shell meer olie en gas oppompt dan het aan nieuwe olie en gas vindt.

RBC hanteert voor Shell een outperform-advies en JPMorgan dat ook een blik op de cijfers wierp houdt het op overweight. Bij ING blijft het advies staan op hold, met een koersdoel van 30 euro. Het aandeel Shell steeg donderdag in de openingshandel met 3,4 procent tot 26,94 euro. Daarmee was het bedrijf de sterkste stijger in de AEX.

Unilever ziet dalend consumentenvertrouwen in opkomende markten

Consumentengoederenconcern Unilever verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar "uitdagend'' blijven. Dat zei topman Alan Jope bij de presentatie van de jaarcijfers.

Dat komt onder meer door het afnemende consumentenvertrouwen in opkomende markten, vooral in Latijns-Amerika. Grote markten als Brazilië en Argentinië zijn door recessies getroffen. In China groeide Unilever nog hard, met name in provinciesteden. In de ontwikkelde markten in het Westen werden vooral veel ijsjes verkocht, al stond de prijs daarvan in Noord-Amerika dan weer onder druk door veel concurrentie.

De onderliggende omzetgroei kwam afgelopen jaar uit op 2,9 procent, aanzienlijk minder dan de 3,5 procent van een jaar eerder en minder dan kenners hadden voorzien. Als de halverwege vorig jaar verkochte spreads-divisie niet meer wordt meegerekend was de onderliggende omzetgroei 3,1 procent.

De omzet kwam als geheel uit 51 miljard euro. In 2017 zette Unilever nog 53,7 miljard euro aan opbrengsten in de boeken. De nettowinst van Unilever nam fors toe tot 9,8 miljard euro. Dat was in 2017 nog 6,5 miljard euro.

Analisten niet blij met cijfers Unilever

De cijfers van Unilever vielen tegen, stellen analisten van RBC. De autonome omzetgroei was volgens de kenners van de bank ,,beneden peil''. Ze wijzen daarbij op de invloed van wisselkoerseffecten, vooral in het vierde kwartaal.

Hoewel Unilever zijn doel voor de autonome omzetgroei van minimaal 3 procent net niet heeft gehaald, zullen volgers van het consumentengoederenconcern volgens de analisten niet heel anders over het bedrijf gaan denken. RBC tornt dan ook niet aan zijn underperform-advies voor Unilever.

Analisten van ING zijn met name te spreken over de verbetering van de onderliggende operationele winstmarge door Unilever. Wel wijzen ze op de lager dan verwachte volumegroei en ze vinden het dan ook niet vreemd dat Unilever denkt dat de autonome omzetgroei dit jaar in de onderste helft van de gewenste bandbreedte van 3 procent tot 5 procent uitkomt. ING heeft een buy-advies met een koersdoel van 62 euro.