De man die al vijftien jaar entertainmentreus Walt Disney leidt, blikt in een nieuw boek terug op de lessen die hij de afgelopen jaren heeft geleerd. En vertelt over een droom die geen werkelijkheid werd.

Als het aan Disney-topman Bob Iger had gelegen, zou hij serieus hebben willen kijken naar een fusie met Apple. Samen met Steve Jobs.

Het Amerikaanse blad Vanity Fair bericht hierover, op basis van een passage uit Iger’s boek ‘The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company‘ dat op 23 september uitkomt.

In het boek gaat de baas van Disney in op zijn vriendschap en zakelijke relatie met Jobs, de mede-oprichter van Apple die in 2011 overleed.

Iger zegt dat als Jobs nog zou leven, er een serieuze kans was geweest dat het entertainmentbedrijf en de maker van de iPhone en de iPad samen waren gegaan als één bedrijf. “We zouden de twee bedrijven hebben samengebracht, of op z’n minst daar heel serieus naar hebben gekeken.”

Steve Jobs, Pixar en Disney

Jobs had na een moeizame start goede banden met Disney. De Apple-oprichter was grootaandeelhouder van animatiebedrijf Pixar, toen die onderneming in 2006 door Disney werd gekocht. Daarna werd Jobs commissaris bij Disney.

Een fusie van Apple en Disney zou anno 2019 de grootste deal aller tijden zijn, aldus zakenzender CNBC. Apple heeft een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar en Disney zit op 246 miljard dollar.

In zijn boek legt Iger uit dat Jobs aanvankelijk zeer gemengde gevoelens had over Disney. "Jobs had het gevoel dat het lastig was om echt keuzes te maken bij Disney. Elk idee en elke stap ging gepaard met een moeizaam goedkeuringsproces. Zo werkte hij niet. Maar ik wilde hem duidelijk maken dat ik zelf ook niet op die manier wilde werken. Ik  wilde knopen doorhakken en graag samen met hem aan kijken naar een gemeenschappelijke toekomst."

Toen Iger in 2005 topman werd bij Disney, rekende hij er dan ook op dat Jobs afwijzend zou reageren op het idee om Pixar over te nemen. Maar dat bleek anders uit te pakken. Het klikte onderling en Jobs stemde uiteindelijk in met de overname.

Tegen het eind van zijn leven zei Jobs hierover tegen Iger: "Kijk eens wat we hebben bereikt. We hebben twee bedrijven gered."

Lees meer over ondernemen in Silicon Valley: