Bill Gates en Steve Jobs zijn de bekendste gezichten van de rivaliteit tussen Microsoft en Apple die al veertig jaar gaande is.

Medeoprichter Gates van Microsoft was de techneut van de twee, en de in 2011 overleden medeoprichter Jobs van Apple was de stijlvolle. Die tegenstelling was ook terug te zien in hun producten: pc’s zijn altijd bejubeld om hun veelzijdigheid en kracht en Apple-producten zijn geliefd vanwege hun zorgvuldige ontwerp.

Maar Jobs had ook iets dat zijn tegenstrever van Microsoft nooit heeft gehad, erkent Gates: het vermogen om een publiek te betoveren.

In een interview met The Wall Street Journal over de komende Netflix-documentairereeks over zijn leven, sprak Gates over een groot aantal onderwerpen: van de goededoelenorganisatie Bill & Melinda Gates Foundation die hij samen met zijn vrouw bestiert tot de juridische geschiedenis van Microsoft en wat hij bewondert in zijn overleden techrivaal.

Hoewel Gates de technische kennis had om Microsoft te laten uitgroeien tot het megabedrijf dat het nu is, wist hij altijd al dat hij geen geboren entertainer was.

“Ik ben van mezelf geen goede spreker”, zei Gates tegen The Wall Street Journal. “Maar ik heb in de loop der tijd het nodige geleerd over spreken in het openbaar en heb het inmiddels wel enigszins onder de knie.”

Steve Jobs kon zijn publiek jaar in jaar uit helemaal in zijn greep krijgen met zijn ‘keynote speeches’ voor Apple. Tijdens die speeches onthulde hij nieuwe apparaten als de MacBook, de iPod en de iPhone, en dat werden op zichzelf onvergetelijke gebeurtenissen.

Lees ook op Business Insider

Onderdeel van de magie

De revolutionaire producten waren alleen maar onderdeel van de magie, zegt Gates. Toen Jobs er halverwege zijn carrière tijdelijk uitgegooid werd bij Apple, werd zijn 12 miljoen dollar kostende project met de NeXT Computer voor universiteiten een faliekante mislukking.

“Steve Jobs was van nature een veel betere spreker”, vertelt Gates. “Hij kon praten over een niet al te goed apparaat als de NeXT Computer en het aanwezige publiek toch mateloos boeien.”

Gates trad negentien jaar geleden terug als CEO van Microsoft om zich op goede doelen te storten met zijn Bill & Melinda Gates Foundation. Hij werkt nu onvermoeibaar aan allerlei projecten, zoals het uitbannen van malaria tot het oplossen van de wereldwijde toiletcrisis.

Bij Jobs leek het spreken dan wel helemaal vanzelf te gaan, dat was natuurlijk niet zo. Volgens het boek “Becoming Steve Jobs” van Brent Schlender en Rick Tetzeli oefende Jobs urenlang zijn keynote speeches rondom zijn huis in een soort trance. Volgens zijn vrouw Laurene Powell Jobs las hij zelfs hele speeches voor aan de eettafel.

“Ik zou ook dat magische willen hebben, aangezien ik me met zaken bezig hou die in zekere zin belangrijker zijn en niet genegeerd mogen worden”, zegt Gates verwijzend naar zijn pogingen om wereldproblemen op te lossen.

Lees hier meer over de twee grote techrivalen: