De vertrouwensindicator van Nederlandse producenten van het CBS toonde deze week een rode vlag. Maar dat pessimisme strookt niet met de nieuwste peiling onder inkoopmanagers van bureau Nevi.

Geen vuiltje aan de lucht. De activiteit in de Nederlandse industrie is in augustus gegroeid in het sterkste tempo sinds maart. Dat blijkt uit cijfers van de peiling onder inkoopmanagers, die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) donderdag heeft gepubliceerd.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, klom van 53,2 naar 53,5. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De verbetering was te danken aan de sterkere stijging van de productie en aan het aantal nieuwe orders dat werd ontvangen. Die bereikten het hoogste peil van het afgelopen jaar.

Hoezo somberen?

De cijfers van de Nevi schetsen een ander beeld dan de eerder deze week gepubliceerde index van het vertrouwen van producenten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat vertrouwen is in juli fors gedaald.

Het vertrouwen van de ondernemers slonk in juli in het sterkste tempo van de afgelopen vijf jaar. De graadmeter waarmee het CBS het vertrouwen meet, zakte daarbij van 5,1 naar 1,2. Dat betekent dat optimisten nog wel nipt de overhand hebben.

(klik voor uitvergroting)

Producentenvertrouwen-industrie-seizoengecorrigeerd-16-08-26

Ondernemers werden vooral negatiever over de toekomstige productie. Verder werden ze minder positief over hun orderportefeuille en de voorraad gereed product, stelde het CBS.

Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven stelt in een begeleidend commentaar bij de Nevi-cijfers dat de verzwakking van het producentenvertrouwen die het CBS signaleert, niet wordt gestaafd door de peiling van Nevi.

Inkoopmanagers rapporteerden onder meer gestegen orders uit zowel het binnen- als buitenland. "De Nederlandse industrie kent nu al bijna drie jaar een periode van doorgaande groei. De perspectieven voor de komende maanden lijken goed", aldus Van Weele.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl