• Een nieuwe onderzoeksmethode voorspelt hoe veranderingen in je dieet levensjaren toevoegen of afsnoepen.
  • Gebaseerd op bestaand bewijs, blijkt dat plantaardig voedsel als bonen, granen en noten het gezondst zijn.
  • Verwerkt vlees, verfijnde granen en toegevoegde suikers worden in verband gebracht met verkorte levensduur.
  • Lees ook: Het Mediterrane dieet is het beste dieet voor 2020 – het ketodieet het slechtst

Een dieet op plantaardige basis of een Mediterraan dieet kunnen tot wel tien jaar toevoegen aan je leven. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek met een nieuw ontwikkeld computermodel in het medische wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine.

Met behulp van een onderzoek uit 2019 creëerden Noorse wetenschappers van de Universiteit van Bergen een online tool: Food4HealthyLife. Deze berekent de levensverwachting op basis van eetgewoontes. Het doel van deze modelleringstool is om bestaand bewijs voor de gezondheidseffecten van verschillende voedselgroepen te combineren, om te laten zien hoe het hele dieet invloed heeft op onze levensduur.

Volgens hoofdonderzoeker Lars T. Fadnes, hoofd volksgezondheid van de Universiteit van Bergen, is het model niet bedoeld om per individu naar de levensverwachting te kijken, maar meer om schattingen te kunnen maken van grote groepen mensen op basis van de huidige medische kennis.

Het Noorse onderzoeksteam ontdekte dat het eten van voldoende fruit en groente, en minder verwerkt vlees, een decennium kan toevoegen aan de levensverwachting. Tenminste als je het vergelijkt met een Amerikaans dieet vol suiker, vlees en verfijnde granen.

"Het beste dieet dat we kunnen bedenken op basis van het model is een traditioneel Mediterraan dieet. Vegan of vegetarische diëten hebben een vergelijkbaar effect", vertelt Fadnes aan Business Insider. Naast een langer leven, wijzen de resultaten erop dat het verbeteren van het dieet de stemming verbetert, het handhaven van hetzelfde gewicht makkelijker maakt en chronische ziektes vermindert.

Dieet van bonen, volkoren granen en noten levert de meeste gezondheidsvoordelen op

Bonen, de magische peulvruchten, bieden de beste voedingsstoffen om de levensverwachting te verbeteren, volgens het Noorse model. Daarna volgen volkoren granen en noten. Fruit en groente worden ook in verband gebracht met langer leven, net als vettige vis als zalm, sardientjes en kabeljauw.

De voorspellingen van het model worden ondersteund door bestaand wetenschappelijk bewijs. Hieruit blijkt dus dat een Mediterraan dieet het gezondst is. Het optimale dieet, volgens het model, lijkt het meest op de eetgewoontes van mensen die leven in de 'Blauwe Zones'. Dat zijn de plekken op aarde waar mensen het langst en gezondst leven.

Plantaardige voeding is vezelrijk en belangrijk voor de gezondheid van je spijsverteringsstelsel, hart en voor een stabiel bloedsuikergehalte. Noten en vis zorgen voor gezonde vetten als omega-3-vetzuren, die ontstekingsreacties helpen reguleren en de bloeddruk verlagen.

Weg met suiker, verfijnde granen en vlees! Zo leef je langer volgens het model

Volgens onderzoeker Fadnes voorspelt het model ook welk voedsel mensen het beste links kunnen laten liggen om langer te leven. Verwerkt vlees als worst of bladerdeeg en witbrood en toegevoegde suikers in snoep en frisdrank worden allemaal in verband gebracht met een lagere levensverwachting.

Wetenschappelijk bewijs wijst erop dat verwerkt voedsel verbonden is aan hogere risico's op ziektes als kanker. Hoewel datzelfde bewijs niet eenduidig is over de rol van rood vlees, zegt het model dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Een paar veranderingen bieden kans op een langer leven

Het model voorspelt dat als je op je twintigste begint - en je een Amerikaanse dieet inruilt voor een dieet vol verse groente, vis en noten - je 10,7 tot dertien jaar kunt toevoegen aan je levensverwachting.

Aangezien je niet in de tijd kunt reizen, kun je ook op latere leeftijd delen van je dieet omgooien om langer te kunnen leven. Een 'redelijk' dieet, volgens de Noorse onderzoekers dan, van meer gezonde producten en minder ongezonde dinegn als verwerkt vlees kan alsnog zo'n zes jaar toevoegen aan je leven.

Hoewel het model een "optimaal" dieet presenteert, laat het bewijs volgens Fadnes zien dat positieve effecten van kleine veranderingen in eetgewoontes meetbaar zijn in grote groepen. "Voor sommige mensen is het mogelijk om meer of minder van bepaalde producten te eten, voor anderen zijn er kleine aanpassingen mogelijk. Het model laat zien dat iedere kleine stapt helpt om mogelijk langer te leven".

Lees meer over voeding: