• Tientallen jaren werd gedacht dat vitamine C verkoudheid kan voorkomen, maar inmiddels is bewezen dat dat niet het geval is.
  • Onderzoek toont wel aan dat meer dan 200 mg vitamine C per dag kan helpen sneller van je verkoudheid af te komen.
  • Voedingsdeskundigen en artsen raden normale mensen echter niet aan om supplementen te nemen om aan extra vitamine C te komen.

Als je in deze periode van het jaar bij de drogist rondloopt, zul je hele rekken tegenkomen die zijn gevuld met middeltjes tegen verkoudheid en griep: van hoestdrankjes tot allerlei soorten kruidenthee en allerlei vitaminepillen en -poeders.

Tientallen jaren werd gedacht dat vitamine C verkoudheid kon voorkomen, maar inmiddels is bewezen dat dat niet waar is. Maar dat gezegd hebbende: vitamine C kan wel op andere manieren helpen bij verkoudheid.

Langdurig misverstand

“In 1970 claimde Nobelprijswinnaar Linus Pauling dat hoge doses vitamine C verkoudheid konden voorkomen”, vertelt huisarts Mike Sevilla uit het Amerikaanse plaatsje Salem in de staat Ohio.

Maar Pauling had weinig bewijs om zijn claim te onderbouwen. De basis van zijn claim werd gevormd door een enkel onderzoek onder een groep kinderen in de Zwitserse Alpen dat hij had vertaald naar de gehele bevolking. Later bleek ondubbelzinnig dat hij te veel had gegeneraliseerd en vele onderzoeken hebben aangetoond dat de claim van Pauling niet klopte.

“Helaas heeft vervolgonderzoek aangetoond dat vitamine C geen verkoudheid kan voorkomen”, zegt Sevilla. Maar het misverstand is blijven bestaan. “In mijn huisartsenpraktijk heb ik patiënten van allerlei afkomsten en uit alle lagen van de bevolking en vrijwel iedereen weet wel iets over het gebruik van vitamine C tegen verkoudheid.”

Vitamine C helpt wel om sneller van je verkoudheid af te komen

Als je gezond bent, je goed voelt en alleen maar probeert om niet verkouden te worden doet vitamine C dus niks. Maar als je al ziek bent, is het een ander verhaal. "Het kan de duur van de verkoudheid verkorten en de symptomen beperken", legt Sevilla uit.

Als je sneller van je verkoudheid af wil, dan heb je meer vitamine C nodig dan de aangeraden hoeveelheid voor een volwassene van 75 mg per dag. Om je verkoudheid te bestrijden moet je die hoeveelheid meer dan verdubbelen.

In een onderzoek uit 2013 van The Cochrane Database of Systematic Reviews is bewezen dat deelnemers die minstens 200 mg vitamine C per dag namen eerder van hun verkoudheid af waren dan de deelnemers die een placebo kregen. Volwassenen zagen de duur van hun verkoudheid met 8 procent dalen en kinderen zelfs met 14 procent.

Het onderzoek toonde volgens Sevilla ook aan dat de symptomen van de verkoudheid minder sterk waren.

Door het eten van genoeg fruit als sinaasappels, aardbeien en kiwi's en groenten als spruitjes, boerenkool en paprika's kom je makkelijk aan 200 mg per dag. Maar het gaat nog veel sneller als je poeders of voedingssupplementen neemt. Die kunnen je wel 1.000 mg in een keer geven.

De bijwerkingen van te veel vitamine C

Als je van plan bent voor een langere periode veel extra vitamine C te nemen is het raadzaam daarover met je huisarts te praten.

Sevilla zegt dat meer dan 2.000 mg vitamine C per dag tot bij-effecten als misselijkheid en buikpijn kan leiden. Die 2.000 mg wordt internationaal gezien dan ook gezien als de maximale veilige hoeveelheid voor gewone volwassenen die niet onder toezicht van een dokter staan.

Als je twijfelt tussen gewone voeding en supplementen dan zal Sevilla altijd aanraden om je vitamine C uit voeding te halen.

Lees en bekijk hier meer gezondheidstips: