• De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft zich woensdagavond officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.
  • Hij deed dit samen met Elon Musk via het audioplatform van Twitter.
  • DeSantis wordt gezien als Trump’s meest geduchte tegenstander binnen de Republikeinse partij, maar ook als een zeer controversiële politicus.
  • Lees ook: Biden gaat officieel voor tweede termijn als Amerikaanse president

De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft zich woensdagavond officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Hij trapte zijn campagne af samen met Twitter-eigenaar Elon Musk via de audiodienst van het sociale platform, Twitter Spaces. Dit ging overigens niet vlekkeloos vanwege technische problemen met de livestream.

Door Musk te betrekken bij zijn aankondiging, lijkt DeSantis de jonge, conservatieve fanbase van de miljardair voor zich te willen winnen. DeSantis, de meest geduchte uitdager van voormalig president Donald Trump binnen de Republikeinse partij, hoopt zich zo tevens te onderscheiden van de andere kandidaten die hun campagne op een ’traditionelere’ manier aftrapten.

Tegelijkertijd twijfelen experts of de gouverneur van Florida de eindstreep zal gaan halen in de Republikeinse voorverkiezingen. Hij wordt door velen namelijk gezien als een controversiële politicus, omdat hij in korte tijd een reeks aan ‘anti woke‘-wetten heeft ingevoerd in zijn staat. Een voorbeeld daarvan is de don’t say gay‘-wet, die leraren verbiedt om op school te spreken over seksuele geaardheid en genderidentiteit met kinderen onder de negen jaar.

Dit zijn 5 dingen die je moet weten over Ron DeSantis, de Republikein die Trump van zijn troon hoopt te stoten.


1. DeSantis had professioneel honkballer kunnen zijn

DeSantis was als kind onderdeel van een van de beste honkbalteams van Florida, dat in 1991 de zogenaamde Little League World Series haalde. Dat is de eredivisie van het Amerikaanse honkbal voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Daarna werd hij aanvoerder van het universiteitsteam van Yale, waar hij als outfielder speelde en het hoogste slaggemiddelde van alle spelers had.

Zijn kinderdroom om prof te worden liet hij na Yale varen. In plaats daarvan koos hij ervoor om rechten te studeren aan Harvard en vervolgens in het Amerikaanse leger te dienen als advocaat bij de marine.


2. Hij werkte met gevangenen in Guantanamo Bay

Camp Delta in Guantanamo Bay.
Camp Delta in Guantanamo Bay.
REUTERS

In zijn tijd bij de marine, werkte DeSantis onder andere met gevangenen in Guantanamo Bay, de omstreden Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten. Er is zelfs een gevangene die claimt dat de gouverneur aanwezig zou zijn geweest bij een incident waarin hij tegen zijn wil in werd vastgehouden en gevoed.

DeSantis ontkende in een recent interview met Piers Morgan zijn betrokkenheid bij het dwangvoeden van gevangenen die in hongerstaking waren in Guantanamo. Hij was daar naar eigen zeggen niet bevoegd toe.

In 2018 omschreef hij zijn tijd in Guantanamo Bay met de woorden: "Alles in die tijd was legaal van aard, op de een of andere manier."


3. DeSantis besloot de politiek in te gaan 'om Barack Obama te stoppen'

Na enkele jaren met Barack Obama als Amerikaans president besloot DeSantis in 2012 zijn baan als officier van justitie aan de wilgen te hangen en zich verkiesbaar te stellen voor een van de meest conservatieve districten van Florida.

Zijn hele campagne was een protest tegen de regering Obama, die volgens hem "vrijwel elke kwestie aangreep om invloed uit te oefenen op z'n burgers, van het gewicht van kinderen tot de temperatuur van de aarde".

Hij maakte zich ondertussen hard voor conservatieve waarden zoals weinig invloed van de regering en lage belastingen. "Mijn missie was grotendeels om Barack Obama te stoppen", zei hij later over zijn eerste schreden op het politieke toneel. "Dat waren goede gevechten. Belangrijke gevechten."


4. Als gouverneur voert DeSantis de ene na de andere 'anti woke'-wet door

Gouverneur Ron DeSantis.
Gouverneur Ron DeSantis.
REUTERS/Octavio Jones

De gouverneur van Florida heeft in zijn staat niet alleen verboden dat kinderen op school leren over seksualiteit en genderidentiteit, maar ook dat er gesproken wordt over de zogehete 'critical race theory'. Dat is een stroming die het institutioneel racisme in de VS aan de kaak stelt. Boeken die aan dit onderwerp raken, mogen door de wetten van DeSantis ook niet meer in scholen te vinden zijn.

De gouverneur ondertekende ook een wetsvoorstel dat transpersonen verbiedt openbare toiletten te gebruiken die overeenkomen met hun genderidentiteit en een andere wet die 'volwassen' optredens voor minderjarigen zou beperken, maar die in werkelijkheid kinderen weert van dragshows.

DeSantis scherpte ook de wetten rondom abortussen aan, nadat het Amerikaans Hooggerechtshof het landelijk recht hierop verwierp. In de staat Florida kun je hierdoor na zes weken zwangerschap geen abortussen meer laten uitvoeren en kunnen doktoren die dit wel doen zwaar gestraft worden.


5. Hij is verwikkeld in een fittie met Disney, wiens grootste pretpark in de staat Florida ligt

Topman Bob Iger van Disney ligt overhoop met Ron DeSantis.
Topman Bob Iger van Disney ligt overhoop met Ron DeSantis.
REUTERS/Henry Nicholls

Op 26 september 2009 zeiden DeSantis en zijn vrouw, Casey Black, het ja-woord tegen elkaar in Disney's Grand Floridian Resort. Inmiddels zijn Disney en DeSantis met elkaar verwikkeld geraakt in een juridisch conflict.

De ruzie tussen de gouverneur en Disney begon toen het mediabedrijf zich publiekelijk uitsprak tegen de 'don't say gay'-wet van DeSantis. Dit schoot de gouverneur in het verkeerde keelgat. Hij noemde Disney, de grootste belastingbetaler en werkgever van Florida, een leverancier van "woke-ideologie".

Hij probeert Disney sindsdien dwars te zitten door gevangenissen in de buurt van Disney World te bouwen en te dreigen met nieuwe regels, belastingen en de aanleg van tolwegen die naar het pretpark leiden. Disney heeft op zijn beurt de bouw van een nieuwe tech-campus in Florida afgeblazen, die duizenden nieuwe banen zou creëren. Ook sleept Disney de gouverneur voor de rechter, om te voorkomen dat hij het bedrijf nog verder zal dwarszitten.


'DeSantis maakt weinig kans tegenover Trump'

Volgens de peilingen lijken Amerikanen nogal verdeeld over de gouverneur van Florida. In een peiling van 24 mei van de website FiveThiryEight zegt 41,2 procent van de Amerikanen DeSantis positief te beoordelen ten opzichte van 41 procent die hem niet ziet zitten.

Volgens het Britse weekblad The Economist heeft DeSantis vanwege al zijn controverses weinig kans om Trump te verslaan in de Republikeinse voorverkiezingen. Of die prognose klopt, zal de komende tijd moeten blijken.

LEES OOK: Als Tucker Carlson zich kandidaat stelt voor het Amerikaanse presidentschap, heeft Donald Trump een probleem, volgens een voormalige Republikeinse strateeg