De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een videoboodschap officieel bevestigd dat hij gaat meedoen aan de verkiezingen van komend jaar.

Het is precies vier jaar na zijn aankondiging deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2020.

De 80-jarige Democraat is reeds de oudste president van het land. Volgens een recente peiling heeft circa een kwart van de Democraten vertrouwen in zijn kandidatuur en de rest zou straks liever een jongere president zien aantreden.

Er zijn onder de Democratische politici nog geen kopstukken die het Biden moeilijk kunnen maken. Er hebben zich er pas drie kandidaat gesteld, inclusief de president. Maar de voorverkiezingen zijn volgend jaar van februari tot juni. Biden houdt dinsdag ook een toespraak voor een vakfederatie in de bouw, de NABTU (18.30 onze tijd).

In de video zet Biden zich duidelijk af tegen zijn grote rivaal Donald Trump. Hij spreekt zich uit tegen de 'MAGA-Republikeinen' (Make America Great Again, de slogan van Trump in 2016) en heeft het over een "strijd om de ziel van ons land".

Biden wilde tijdens zijn presidentschap korte metten maken met de verdeeldheid in de Verenigde Staten en hoopt dat met nog eens vier jaar af te kunnen maken. Hij sluit de video af met de boodschap "Let's finish the job" (Laten we de klus afmaken).

Op dit moment is de polarisatie in Amerika nog zeker niet verholpen. De presidentsverkiezing in november volgend jaar lijkt weer uit te draaien op een tweestrijd tussen Trump en Biden. Maar veel kiezers hebben helemaal geen zin in een herhaling van vier jaar geleden. Volgens peilingen zouden kiezers van hun eigen partijen liever jongere kandidaten zien. Als Biden herkozen wordt, is hij 86 aan het eind van zijn tweede termijn.

LEES OOK: Ivanka Trump doet dit keer niet mee met de verkiezingscampagne van haar vader: ‘Ik ben niet van plan bij politiek betrokken te zijn’