De zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich snel.

Maar landen met een hoge vaccinatiegraad als Israël en het Verenigd Koninkrijk zien geen sterke stijging van sterfgevallen of ziekenhuisopnames.

Beide landen pakken het virus op een minder stringente manier aan dan bij vorige besmettingsgolven.

Israël kampt met een toename van gevallen van Covid-19, aangedreven door de Delta-variant, maar het land reageert anders dan op eerdere golven van het coronavirus.

“Mondkapjes in plaats van beperkingen, vaccins in plaats van lockdowns,” zei de Israëlische premier Naftali Bennett zondag.

Eerder tijdens de pandemie kondigde het land strikte maatregelen af om Covid-19 te beteugelen, een aanpak waarmee het begin juni een daling van het aantal gevallen bereikte, in combinatie met een van de meest efficiënte inentingscampagnes ter wereld.

Deze keer stijgen sterfgevallen en ziekenhuisopnames in het land niet even hard als het aantal besmettingen, waardoor de situatie minder ernstig is, vermoedelijk dankzij vaccins.

Israel's Prime minister Naftali Bennet is standing next to an adolescent, holding out a phone as he records a video message in a hospital ward. Behind him are two health workers and a child looking onDe Israëlische premier Naftali Bennett bezoekt een zorgcentrum  in Tel Aviv op 29 juni. Foto: AMIR COHEN/POOL/AFP; Getty Images

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de Delta-variant de gevaarlijkste variant van het virus tot nu toe. Hij lijkt 60 procent besmettelijker dan de oorspronkelijke Alpha-variant en kan de bescherming van een dosis van het vaccin van AstraZeneca of Pfizer op efficiënte wijze doorbreken. Deze vaccins zijn slechts 30 procent effectief tegen besmetting met de Delta-variant op een manier die leidt tot symptomen.

Lees ook: Een drievoudig gemuteerde coronavariant in India is mogelijk dodelijker en resistent voor de huidige vaccins

Mensen die ziek worden na één prik krijgen echter een mildere vorm van Covid-19: één dosis van het AstraZeneca-vaccin biedt 71 procent bescherming tegen ziekenhuisopname, terwijl één prik van Pfizer 94 procent bescherming biedt, blijkt uit gegevens uit het Verenigd Koninkrijk.

Een volledige vaccinatie met twee prikken biedt zelfs nog meer bescherming tegen ziekenhuisopname.

Gegevens uit andere landen wijzen op dezelfde trend.

A graph shows Daily new confirmed COVID-19 cases in Russia, the UK and Israel. Both UK and Russia have a substantial rise in cases.

Dagelijkse nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 in Rusland, Israël en het Verenigd Koninkrijk, per 28 juni. Bron: Our World in Data

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Delta-variant geleid tot een forse toename van gevallen van Covid-19. Maandag lag het zevendaagse gemiddelde van nieuwe aantal gevallen op 16,404, vijf maal zo hoog dan een maand eerder.

Maar ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn niet op hetzelfde tempo meegestegen. Beide “gaan een beetje omhoog” maar blijven laag, zei de Britse premier Boris Johnson maandag.

Per 28 juni lag het zevendaagse gemiddelde van sterfgevallen als gevolg van Covid-19 op 17, vergeleken met acht een maand eerder. De vervijfvoudiging van besmettingen is gevolgd door een verdubbeling van het aantal sterfgevallen.

Hoge vaccinatiegraad 

De hoge vaccinatiegraad in het land speelt hier waarschijnlijk een rol bij. Per 27 juni was 48 procent van de Britse bevolking volledig ingeënt, en had 65 procent minstens één prik gekregen, volgens Our World in Data.

In Israël tekent zich een soortgelijke trend af. Het aantal dagelijkse nieuwe gevallen is relatief laag, met ongeveer 283 nieuwe besmettingen op 28 juni. Maar dat is een stijging ten opzichte van ongeveer vijftien nieuwe gevallen per dag in de eerste helft van juni, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Ook in Israël is het aantal sterfgevallen laag gebleven, tussen nul en één per dag in de afgelopen twee weken. “Op dit moment is er geen toename van het aantal mensen in het ziekenhuis,” zei Bennett zondag.

Ter vergelijking: Rusland, waar ongeveer 11 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd, heeft te maken met een scherpe toename van het aantal coronadoden. Op 28 juni lag het wekelijkse gemiddelde op 575 sterfgevallen per dag, vergeleken met 370 een maand eerder.

Hieronder zijn de sterfgevallen in Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Israël weergegeven in een grafiek:

A graph shows the number of daily new COVID-19 deaths for Israel, Russia and the UK as of June 28: deaths in Israel and UK are staying low, whereas there has been a sharp increase in Russia.

Dagelijkse sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in Rusland, Israël en het Verenigd Koninkrijk per 28 juni. Bron: Our World in Data

Ondanks de toename van het aantal gevallen ligt het Verenigd Koninkrijk nog steeds op koers om de overgebleven lockdownmaatregelen met ingang van 19 juli op te heffen, zei Johnson maandag.

Israël heeft opnieuw een mondkapjesplicht binnen gebouwen ingesteld. Maar striktere maatregelen als lockdowns liggen volgens Bennett niet in het verschiet. “Onze strategie is gericht op de maximale bescherming van Israëlische burgers met minimale verstoring van de routine,” aldus de premier.

Lees meer over het coronavirus: