• India, dat kampt met een recordaantal coronabesmettingen, heeft te maken met een nieuwe dreiging.
  • Er is een drievoudig gemuteerde coronavariant gevonden die is ontstaan uit de tweevoudig gemuteerde variant die waarschijnlijk de oorzaak is van het huidige hoge aantal besmettingen.
  • De coronavariant met drie mutaties kan mogelijk mensen besmetten die al gevaccineerd zijn of geïnfecteerd zijn geweest.

India wordt overspoeld door een enorme tweede golf van coronabesmettingen en een dubbel gemuteerde variant van het virus. Tegelijk is er een nieuwe dreiging: een variant met drie mutaties.

Twee van de coronavarianten met drie mutaties zijn gevonden in patiëntenmonsters in vier Indiase staten: Maharashtra, Delhi, West-Bengalen en Chhattisgarh.

Onderzoekers in het land noemen de variant de “Bengaalse stam” en zeggen dat deze in potentie nog besmettelijker is dan de dubbel gemuteerde variant.

Dit komt omdat drie COVID-varianten zijn samengesmolten tot een nieuwe, mogelijk dodelijkere variant.

De drievoudige mutant is in staat om aan het immuunsysteem te ontsnappen, zei Vinod Scaria tegen de Times of India. Het virus kan zich hechten aan menselijke cellen om zo minder op te vallen.

Scaria is onderzoeker van de CSIR, de raad voor wetenschappelijk en industrieel onderzoek die onder het ministerie van Wetenschap en Technologie valt.

Hij voegde eraan toe dat de drievoudig gemuteerde variant mogelijk ontstaan is uit de dubbel gemuteerde variant, die volgens experts waarschijnlijk de oorzaak is van de recente stijging van COVID-gevallen in India.

'Mogelijk niet veilig met vaccin'

De drievoudig gemuteerde variant draagt de E484K-mutatie. Deze is ook te vinden in de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten en staat bekend om zijn immuunsysteem omzeilende eigenschap, zei Sreedhar Chinnaswamy, een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Biomedische Genomica in India.

"Met andere woorden: Je bent misschien niet veilig voor deze variant, zelfs niet als je eerder bent geïnfecteerd met een andere stam of als je bent gevaccineerd", zei Chinnaswamy tegen de Times of India.

De opkomst van de drievoudig gemuteerde variant baart zorgen. Het Indiase gezondheidszorgsysteem heeft al een kritiek punt bereikt nu het worstelt met de tweede golf van COVID-gevallen.

Ziekenhuizen in het hele land kampen met een ernstig tekort aan medische zuurstofvoorraden. Donderdag hadden zes ziekenhuizen in India naar verluidt geen zuurstof meer door een plotselinge toename van het aantal COVID-patiënten in het land.

Zuurstof wordt inmiddels van scheepssloopwerven en staalfabrieken naar ziekenhuizen geleid, maar die blijven overweldigd. Sommige families zijn zo wanhopig dat ze zuurstofflessen uit ziekenhuizen stelen om hun naasten in leven te houden.

India rapporteerde donderdag een piek van bijna 315.000 COVID-gevallen, maar dat wereldwijde record sneuvelde binnen 24 uur toen het land op vrijdag bijna 333.000 coronabesmettingen en ruim 2.200 doden meldde.

India telt nu meer dan 16 miljoen COVID-gevallen. Daarmee staat het land op plek twee in de wereld na de Verenigde Staten, waar inmiddels 32 miljoen coronabesmettingen zijn gemeld.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar