Uit een studie van de universiteit van Oxford blijkt dat proefpersonen die een combinatie van de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca kregen een hoge immuunrespons toonden.

Vooralsnog raden de onderzoekers aan om twee doses van hetzelfde vaccin te krijgen, omdat dit een bewezen strategie is.

De studie dient vooral ter ondersteuning van situaties waarin leveringen van vaccins zijn vertraagd, of het om andere redenen lastig is om twee doses van hetzelfde vaccin te krijgen.

De eerste resultaten van een Britse studie naar de werking van coronavaccins suggereren dat een mix van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van het Pfizer-vaccin en één dosis van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.

De onderzoekers, voor het merendeel verbonden aan de Universiteit van Oxford, begonnen in februari met het onderzoek, Com-COV genaamd. Van de 830 vrijwilligers kregen sommigen twee doses toegediend van Pfizer of AstraZeneca, waarvan is aangetoond dat ze beide effectief zijn tegen Covid-19. Anderen kregen een dosis AstraZeneca, gevolgd door een van Pfizer, of omgekeerd.

De onderzoekers ontdekten dat de vrijwilligers die verschillende vaccins kregen toegediend meer koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn rapporteerden dan mensen die twee doses van hetzelfde vaccin kregen. Die bijwerkingen waren echter van korte duur.

Tevens bleek uit de studie dat het gebruik van verschillende vaccins leidde tot een hoger niveau van immuuncellen die klaar waren om het coronavirus aan te vallen dan het gebruik van twee doses van hetzelfde vaccin. Het is nog niet duidelijk waarom mengen dat voordeel zou hebben.

Vooralsnog raden de onderzoekers aan om twee doses van hetzelfde vaccin te krijgen. Grote klinische onderzoeken hebben immers aangetoond dat deze strategie de kans op het krijgen van corona verkleint. "De standaard zou moeten zijn: wat bewezen is te werken," zei een van de wetenschappers maandag op een persconferentie.

Maar er zijn gevallen waarin dat niet mogelijk is, zoals wanneer vaccinzendingen vertraagd zijn. In dergelijke situaties is het belangrijk om te weten dat dit onderzoek "geruststellend bewijs" levert dat mensen kunnen overstappen op een ander vaccin, stellen de onderzoekers.

De groep Britse wetenschappers is inmiddels een soortgelijk onderzoek begonnen, waarbij ditmaal vaccins van Moderna en Novavax aan de lijst met mogelijkheden zijn toegevoegd.

LEES OOK: WHO: ‘Mogelijk om het jaar vaccinbooster nodig tegen nieuwe varianten’ – armere landen dreigen verder achterop te raken