Flitssupermarkt Gorillas krijgt een investering van 235 van maaltijdbezorger Delivery Hero, een bedrag van omgerekend zo’n 202 miljoen euro.

Gorillas heeft bij een financieringsronde in totaal bijna 1 miljard dollar opgehaald, dat groeigeld is hard nodig om de strategische doelen te kunnen halen.

Uit gelekte documenten bleek onlangs dat Gorillas zo snel mogelijk marktleider moet worden om de marges op te kunnen schroeven en winst te gaan maken.

De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero steekt 235 miljoen dollar in de eveneens Duitse supersnelle fietssupermarkt Gorillas, die in Nederland actief is. Gorillas wil het opgehaalde geld gebruiken om verder uit tee breiden.

Gorillas heeft bij een financieringsronde in totaal bijna 1 miljard dollar opgehaald. Volgens het bedrijf gaat het om de grootste financiering voor een niet-beursgenoteerd bedrijf in de Europese boodschappenbezorgingssector tot nu toe. Gorillas zag eerder dit jaar af van een investering door het Amerikaanse Doordash, omdat het op zoek wilde naar een grotere investering tegen een hogere waardering.

Wel haalde Gorillas bij een eerdere investerinsronde dit jaar al 290 miljoen dollar op. Al dit extra geld stelt de onderneming naar eigen zeggen in staat om de aanwezigheid in bestaande markten te versterken en tegelijkertijd meer te investeren in zaken als personeel, technologie en marketing.

Niet alle analisten zijn even enthousiast over Gorillas

Gorillas, dat onder andere met fietskoeriers werkt, belooft klanten binnen tien minuten na bestelling de gewenste boodschappen te bezorgen. Sinds zijn oprichting in juni vorig jaar heeft Gorillas zich al uitgebreid naar meer dan 55 steden waaronder Amsterdam, Londen, Parijs, Madrid, New York, Milaan en München. Wereldwijd werken er meer dan 11.000 mensen voor het bedrijf.

Delivery Hero is erg enthousiast over Gorillas en wil daarom graag in dit alternatief voor de traditionele supermarkt investeren. De maaltijdbezorger krijgt met de investering een belang van ongeveer 8 procent in Gorillas. "We hebben hun groei de afgelopen maanden op de voet gevolgd en we zijn zeer verheugd dat we nu deel uitmaken van hun reis", zegt Delivery Hero-topman Niklas Östberg.

Lees ook: Flitsbezorger Getir is $7,5 miljard waard na nieuwe investering – het Turkse bedrijf wil de VS veroveren

Bij een recente rondgang langs investeerders door MT/Sprout bleek dat anderen minder enthousiast over het verdienmodel van flitsbezorgers. “De bedragen die nu worden opgehaald laten zien dat het heel erg kapitaalintensieve bedrijven zijn”, zei investeerder Pieter Welten van Prime Ventures.

Uit een gelekte strategie blijkt dat Gorillas onderkent dat het zo snel mogelijk marktleider moet zien te worden. Gorillas moet de voorkeurs-boodschappenapp van consumenten worden om z’n marges te kunnen verhogen. Het nieuwe groeigeld moet die snelle groei een flink handje helpen.

Lees over Gorillas ook: