De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft op Cape Canaveral de Orion-ruimtecapsule onthuld waarmee een nieuwe maanmissie zal worden uitgevoerd.

De missie van ruimtevaartorganisatie NASA heeft de naam Artemis. In eerste instantie gaat het om onbemande vluchten (Artemis 1), maar de bedoeling is in 2024 weer mensen op de maan te zetten, onder wie de eerste vrouw (Artemis 2 en 3).

Het is bijna lang geleden dat een Amerikaan voet op de maan heeft gezet en langere missies zijn uitgebleven. Hoewel dat technisch mogelijk is, zijn er zowel praktische als politieke obstakels.

Lees in dit verband: We zijn al 45 jaar niet meer op de maan geweest – astronauten weten wel waardoor dat komt

Met het programma wil NASA een basis op de maan stichten voor wetenschappelijk onderzoek en de basis leggen voor toekomstige missies naar Mars.

Pence bracht een bezoek aan het Kennedy Space Center ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eerste maanlanding. Hij werd vergezeld door Buzz Aldrin, die als astronaut van de Apollo 11 als tweede man voet op de maan zette. Ook de zoon van Neil Armstrong, de eerste man op de maan, was aanwezig.

Lees meer over ruimtevaart:

Lees ook op Business Insider