De Japanse zakenman Yusaku Maezawa gaat naar de maan.

Hij is de eerste passagier die mee mag op de vlucht van SpaceX naar de maan en terug. Dat maakte het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk maandag bekend.

“Eindelijk kan ik zeggen dat ik ervoor kies om naar de maan te gaan”, zei Maezawa tijdens de bekendmaking.

Maezawa heeft alle plekken gekocht voor de eerste bemande vlucht van de Big Falcon Raket, het ruimtevaartuig waarmee Elon Musk uiteindelijk naar Mars wil. De Japanse miljardair wil zes tot acht kunstenaars meenemen voor de reis naar de maan.

De kunstenaars zijn nog niet geselecteerd, maar Maezawa wil van de reis een kunstproject maken. Als de groep is teruggekeerd op aarde, is het de bedoeling dat ze kunstwerken maken geïnspireerd op hun ruimtevlucht.

“Als ik je voor deze benader, zeg dan alsjeblieft ja en accepteer mijn uitnodiging”, aldus Maezawa. “Zeg alsjeblieft geen nee.”

SpaceX maakte niet bekend hoeveel Maezawa heeft neergelegd voor de maanreis, maar gaf alleen aan dat het een significant bedrag was. Maezawa heeft al een aanbetaling gedaan.

“Hij betaalt heel veel geld. Daarvan kunnen we de ontwikkeling van het ruimteschip en de raket deels financieren”, zegt Musk maandag. “Uiteindelijk draagt hij eraan bij dat de gewone burger naar andere planeten kan reizen.”

De eerste maantoerist ter wereld is een muziekfanaat

yusaku maezawa spacex maanreis toerist elon musk

Maezawa, ooit skateboarder en drummer, heeft een opmerkelijke carrière achter de rug. Eentje die hem grote rijkdom heeft opgeleverd. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op net geen 3 miljard dollar.

De Japanse zakenman vergaarde zijn fortuin in de e-commerce, maar zijn eerste liefde is muziek. Op de middelbare school richt hij de indierockband Switch Style op en in 1993 brengt de groep zelfs een EP uit.

Maezawa besluit na de middelbare school niet naar de universiteit te gaan, maar te verkassen naar de Verenigde Staten met zijn vriendin. Daar verzamelt hij cd’s.

Eenmaal terug in Japan is die collectie het startpunt van zijn e-commerce bedrijf. Hij importeert cd’s en vinyl en verstuurt die per post naar kopers.

In 1998 richt hij vanuit zijn postorderbedrijf Start Today op, een online winkel die is vernoemd naar een album van punkbank Gorilla Biscuits. In datzelfde jaar tekent de band van Maezawa bij BMG Japan, waar de groep drie albums uitbrengt.

Enkele jaren later heeft hij het zo druk, dat hij moet kiezen tussen de band of de webshop. Het wordt het laatste.

Start Today verkoopt dan ook kleding, waaronder het populaire merk Zozo. Maezawa lanceert ZozoTown als aparte webshop en dat blijkt een groot succes. ZozoTown is tegenwoordig de grootste online kledingverkoper van Japan.

Yusaku Maezawa is een groot kunstliefhebber

yusaku maezawa

Foto: Yusaku Maezawa. Bron: SpaceX

Maezawa draagt zelden pakken en spoort zijn werknemers aan om vooral plezier te hebben. En dat doen ze. Bij de presentatie van de jaarcijfers in 2017 was Koji Yanagisawa, de financieel directeur van Start Today, verkleed als een paddenstoel.

Ook staat Maezawa bekend als kunstliefhebber. Vorig jaar telde hij nog 110 miljoen dollar neer voor een schilderij van Jean-Michel Basquiat uit 1982. “Ik besloot het gewoon te doen”, zei hij daarover tegen The New York Times.

Basquiat is ook de inspiratie voor het kunstproject dat hij van de SpaceX-reis wil maken. Hij dacht naar eigen zeggen na over wat voor werk de Amerikaanse kunstenaar zou hebben gemaakt als hij door de ruimte had kunnen vliegen.

“Op een dag staarde ik naar een van zijn schilderijen en dacht: ‘Wat als Basquiat de ruimte in was gegaan en de maan had gezien? Wat voor wonderlijk meesterwerk zou hij hebben gemaakt?”, aldus Maezawa.

Als alles volgens plan verloopt, worden Maezawa en zijn groep kunstenaars de eerste maantoeristen ooit. De Japanse miljardair hoopt dat hij een musicus, beeldhouwer, schilder, regisseur, danser, fotograaf, architect, romanschrijver en mode-ontwerper mee krijgt de ruimte in. Hij noemt zijn project #dearMoon.

De missie moet in 2023 plaatsvinden, al kan Musk daar nog geen definitieve zekerheid over geven.

“Het is niet 100 procent zeker dat dit gaat lukken, maar we doen al het mogelijke om deze vlucht zo snel en veilig mogelijk te laten plaatsvinden”, aldus de CEO van SpaceX en Tesla.

Musk noemde Maezawa ongelooflijk dapper: “Dit wordt een gevaarlijke missie en zeker geen eitje.”

LEES OOK: Elon Musk wil naar Mars – een ruimtevaartkenner plaatst grote vraagtekens bij dat plan