De Russische regering en de centrale bank van het land steggelen openlijk over kapitaalcontroles die zijn ingesteld. Bij de economische beleidsmakers in Rusland is er geen overeenstemming over de beste koers voor de economie.

Op dinsdag meldde de Russische regering op haar officiële Telegram-kanaal dat de kapitaalcontroles die president Vladimir Poetin in oktober 2023 liet instellen, effectief zijn geweest. Het plan is om ze te verlengen tot eind 2024, aldus staatspersbureau Interfax.

De huidige maatregelen rond de in- en uitstroom van kapitaal verplichten Russische exporteurs om inkomsten in vreemde valuta om te zetten in roebels. Deze maatregelen lopen officieel af op 30 april. Ze werden in oktober 2023 ingevoerd, nadat de roebel meer dan 20 procent was gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De roebel won wat terrein terug na de invoering van de maatregelen, maar staat nog steeds 23 procent lager over de afgelopen 12 maanden.

"De maatregelen zijn effectief gebleken en hebben geholpen de situatie op de binnenlandse valutamarkt te stabiliseren door voldoende liquiditeit in vreemde valuta te creëren", zei eerste vicepremier Andrej Beloöesov in de verklaring van de regering.

Beloöesov gaf aan dat exporteurs zich grotendeels houden aan de kapitaalcontroles en dat dit Rusland helpt met de import. Door westerse sancties kampt Rusland met serieuze handelsbelemmeringen.

De Russische centrale bank lijkt het echter niet eens te zijn met de analyse van de regering. De centrale bank gaf deze week een verklaring uit waarin werd gesteld dat de impact van de kapitaalcontroles beperkt was en dat er geen "dwingende reden" is om de verplichte verkoop van ontvangen buitenlandse valuta te verlengen, zo blijkt uit een apart bericht van Interfax dat dinsdag werd gepubliceerd.

De centrale bank gaf in zijn verklaring aan dat de hoge rentetarieven - de beleidsrente staat momenteel op 16 procent - en de sterke groei van de exportopbrengsten meer invloed hebben op de valutamarkt dan de kapitaalcontroles.

Adviseurs van Poetin steggelen over economische koers van Rusland

Het is niet de eerste keer dat Russische regeringsfunctionarissen en de centrale bank van het land openlijk andere standpunten innemen.

In augustus 2023 richtte de belangrijkste economische adviseur van president Poetin zijn pijlen op het monetaire beleid van de centrale bank, dat hij "slap" noemde, toen de roebel fors aan waarde tegenover de dollar verloor.

Gouverneur Elvira Nabioellina van de Russische centrale bank reageerde afwijzend op de kritiek en zei dat de koersdaling van de roebel te wijten was aan de veranderende handelsstromen als gevolg van de westerse sancties.

Ze haalde ook uit naar haar critici door erop te wijzen dat de kritiek op de Russische centrale bank afleidt van de vraag waar de werkelijke problemen vandaan komen.

LEES OOK: Europa koopt waarschijnlijk record aan Russische olie in, via raffinaderijen in India