De kogel is eindelijk door de kerk. Na vertraging op vertraging, is het eind november dan eindelijk zover: dan rolt de eerste Cybertruck van de band in de fabriek van Tesla in Texas.

Op 30 november zal Tesla beginnen met het uitleveren van de langverwachte elektrische pickup. Maar dat was vooralsnog het enige goede nieuws dat topman Elon Musk van Tesla erover te melden had.

Tijdens een toelichting op de cijfers van Tesla over het derde kwartaal van dit jaar zei Musk dat Tesla waarschijnlijk meer moeite zal hebben met het opschalen van de productie van de Cybertruck dan hij had verwacht.

Musk vergeleek het met de “production hell” waar Tesla tegenaan liep bij het opschalen van de productie van de Model 3, en zei dat men er niet te hoge verwachtingen van moeten hebben.

"We hebben ons eigen graf gegraven met de Cybertruck," zei Musk woensdag tijdens een discussie met financiële analisten. "Speciale producten die maar eens in de zoveel tijd verschijnen, zijn gewoon ongelooflijk moeilijk om op de markt te krijgen, om volume te bereiken, om succesvol te zijn."

Volgens Musk wordt de productie van de Tesla Cybertruck vooral in de eerste periode een uitdaging. Hij verwacht dat er pas na 18 maanden volledige massaproductie gestart kan worden en dat het bedrijf er vanaf dan ook echt wat aan verdient.

Musk gaf aan dat Tesla in de eerste periode tot 125.000 Cybertrucks per jaar kan produceren. Vanaf 2025 zou dat moeten oplopen naar 250.000 stuks per jaar.

De prijs van de Cybertruck is nog steeds niet bekend

Hoewel nu duidelijk is wanneer de productie van de Cybertruck start, is nog steeds niet bekend wat hij gaat kosten. Eerder gaf Musk aan dat de truck vanaf 40.000 dollar verkrijgbaar zou zijn en dat het duurste model 70.000 dollar zou kosten.

Gelet op de hoge inflatie lijkt dit niet meer haalbaar. Vermoedelijk zal Tesla eind volgende maand prijzen bekend gaan maken.

Als we Musk mogen geloven, is Tesla de komende vier tot vijf jaar vooral bezig met het vervullen van vooruitbestellingen voor de Cybertruck. De topman beweert namelijk dat de autofabrikant meer dan een miljoen klanten voor de futuristisch ogende vierwieler in de boeken heeft staan. Deze hebben allemaal een kleine aanbetaling van 100 dollar gedaan. Klanten kunnen overigens op elk moment hun vooruitbestelling vrijblijvend annuleren.

Tesla presenteerde woensdag tegenvallende kwartaalcijfers en Musk gaf eerlijk toe dat zijn bedrijf zwaardere tijden tegemoet gaat: "Tesla is een ongelooflijk solide schip, we zullen niet zinken, maar zelfs een groot schip in een storm heeft uitdagingen."

Toch beloofde Musk dat het beloofde doel om 1,8 miljoen Tesla's voor het einde van 2023 af te leveren ook daadwerkelijk gehaald zal worden. De productie hiervoor ligt op schema.

LEES OOK: Elon Musk lijkt eindelijk serieus werk te willen maken van de langverwachte Tesla die rond de €25.000 moet kosten