Topbelegger Jeremy Grantham bewondert het marketingtalent van techmiljardair Elon Musk. In de podcast ‘The Compound & Friends’ vertelt de oprichter van vermogensbeheerder GMO dat hij het onwaarschijnlijke succes van Tesla prijst.

Grantham erkent dat hij er compleet naast zat toen hij het aandeel Tesla vier jaar geleden “overgewaardeerd” noemde. 

“Ik kocht in 2019 een sexy, rode Tesla en schreef vervolgens in de kwartaalbrief aan onze klanten dat het een geweldige auto is, maar dat de aandelen van het bedrijf ongelooflijk duur en niet de moeite waard waren”, vertelt Grantham in de podcast.

“Sinds die dag is het aandeel tien keer zoveel waard geworden”, aldus Grantham. Hij stipt vervolgens wel aan dat op het moment dat hij een negatief oordeel gaf over het aandeel Tesla, het bedrijf niet winstgevend was en dat het onduidelijk was of het de komende jaren zou overleven.

Tesla wordt nu verhandeld rond de 250 dollar per aandeel, maar in 2019 gingen ze voor slechts 25 dollar over de toonbank. De stijging van de aandelenkoers betekent dat de beurswaarde van Tesla in minder dan vier jaar tijd is gegroeid van zo’n 75 miljard dollar naar meer dan 750 miljard dollar, waardoor het een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld is.

Grantham stelt dat Musk tegen alle verwachtingen in Tesla heeft kunnen laten groeien, omdat "hij een geweldige pr-man is die in staat is om aandelen omhoog te praten, waarna hij meer aandelen uitgeeft om geld in te zamelen voor een investering in de productie. En dat proces herhaalt hij keer op keer.”

"Het is wonderbaarlijk, hij kan letterlijk geld creëren uit gelul en charisma", zegt Grantham. "Als je gelooft dat je een bedrijf dat een dollar waard is naar een waarde van 10 dollar kan praten, zeg ik normaal gesproken ‘veel geluk’."

Tesla versus Volkswagen en GM

De ervaren belegger herinnert zich ook de immense scepsis waarmee Tesla als nieuwe speler op de automarkt werd ontvangen. Destijds voorspelden vele experts dat Tesla verpletterd zou worden door de gevestigde namen in de auto-industrie.

"Slechts drie jaar geleden zeiden de critici nog dat we alleen maar hoefden te wachten tot VW en GM Tesla de markt uit zouden werken", zegt Grantham. "Want het leek toen onwaarschijnlijk dat bedrijven met tientallen jaren ervaring in het produceren van grote volumes aan auto’s, niet zouden kunnen concurreren met deze nieuwkomers."

"Maar nu horen we alleen nog maar het geluid van Tesla die hen tegen de kont schopt. Het is verbazingwekkend." Grantham heeft eerder de voorsprong van Tesla ten opzichte van zijn klassieke rivalen op het gebied van schone energie toegejuicht. 

"Ik ben dol op aandelen van innovatieve bedrijven die werken aan oplossingen voor klimaatverandering", zegt hij in de podcast. "Ze gaan een ongelooflijke omzetgroei boeken. Neem bijvoorbeeld Tesla en elektrische auto's versus het suffe VW en ouderwetse auto's. Schone energie is het gebied met de wind in de zeilen en niet op tijd mee gaan in zo’n ontwikkeling is een grote fout."

LEES OOK: Hoe Tesla bijna failliet ging en toch uitgroeide tot het coolste autobedrijf ter wereld