De verkiezing van Emmanuel Macron als president van Frankrijk afgelopen weekend kan een kettingreactie uitlokken waarbij duizenden bankiers, vermogensbeheerders en andere financiële specialisten uit Londen vertrekken. Dat stelt de baas van de lobbyclub die Parijs promoot als Europees financieel centrum.

Arnaud de Bresson gaf deze week tegenover Business Insider aan dat de winst van Macron politieke stabiliteit biedt. Dat kan voor banken die twijfelden of ze mensen uit Londen zouden halen, net het zetje geven om ze naar Parijs over te plaatsen.

“Veel bedrijven wachtten af wat er met de Franse verkiezingen zou gebeuren”, aldus De Bresson. De promotor van Parijs heeft nog geen formele besluiten doorgekregen. Aan de andere kant kunnen die redelijk snel komen, nu Macron de verkiezingen heeft gewonnen.

“Vanwege het verkiezingsresultaat van Macron, hebben we er vertrouwen in dat de bedrijven waar we mee in contact zijn, overwegen om een deel van hun activiteiten naar Frankrijk te verplaatsen.” Dit geldt in het bijzonder voor de kapitaalmarkt-activiteiten van banken, aldus De Bresson.

Financieel paspoort EU

Banken en andere financiële instellingen die vanuit het VK opereren, zijn beducht voor het verlies van ‘financiële paspoorten’ bij de Brexit. Zo’n paspoort zorgt ervoor dat, als je in één EU-land een vergunningen hebt, je ongehinderd met dochterbedrijven in andere EU-landen actief kunt zijn.

Topbankiers van grootbanken HSBC, UBS, JPMorgan en Goldman Sachs hebben allemaal publiekelijk aangegeven dat er banen zullen worden verplaatst als gevolg van de Brexit. Een Britse financiële toezichthouder gaf afgelopen jaar dat er 5.500 in het VK gevestigde bedrijven zijn die gebruik maken van de paspoortrechten, met een gezamenlijke omzet van 9 miljard pond.

Zonder financieel paspoort wordt het een stuk lastiger om zaken te doen in de Europese Unie vanuit Londen. Banken hebben noodplannen klaarliggen om vestigingen in EU-landen uit te breiden, als de juridische regels veranderen door de Brexit.

Parijs als alternatief voor Londen bij de Brexit

Politieke stabiliteit maakt Parijs aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bankiers. Maar lobbyspecialist De Bresson vindt dat Macron nog wel een taak heeft om banken over te halen. De ondernemersvriendelijke  en hervormingsgezinde houding van Macron kan daarbij helpen. Net als zijn pleidooi om de EU te hervormen en te versterken.

Een belangrijk twijfelpunt voor banken die in het VK opereren ligt bijvoorbeeld bij de strikte Franse arbeidswetten. Dat zou een reden kunnen zijn om niet voor Parijs te kiezen bij de Brexit.

Vanuit Parijs wordt druk uitgeoefend om hervorming van de de Franse arbeidsmarkt te versnellen. Belangrijk punt is de status van de 35-urige werkweek. De Bresson denkt dat de verkiezing van Macron invloed zal hebben op hoe Parijs wordt beoordeeld, en kan leiden tot een versnelde verandering van arbeidsregels. "Wij geloven dat Macron de ontwikkeling van Parijs als financieel centrum sterk zal steunen."

De Bresson wil financiële dienstverleners graag overhalen om naar Parijs te komen. Maar hij benadrukt ook dat zijn organisatie wil samenwerken met de Londense City om in Europa in brede zin te promoten als financieel centrum. "We zien dat het niet zal gaan om een verplaatsing vanuit Londen naar één financieel centrum in de EU -  het gaat om een verspreiding over verschillende financiële centra."

Lees ook: Dit moet je weten over Emmanuel Macron, de volgende president van Frankrijk