De iPhone X en de iPhone 8 zijn de belangrijkste wapens van Apple in de slag om de dominantie op de smartphonemarkt. Deze twee modellen bezetten respectievelijk de eerste en tweede plaats bij de meest verkochte telefoons in de eerste drie maanden van dit jaar.

De verkopen van de iPhone X in het eerste kwartaal van 2018 liggen weliswaar op een lager niveau dan die van de iPhone 7 in dezelfde periode een jaar eerder, maar zoals onderstaande grafiek van databureau Statista laat zien: met 12,7 miljoen verkochte telefoons is de duurste iPhone nog steeds de best verkochte iPhone dit jaar.

De schattingen komen van bureau IHS Markit.

De grafiek maakt ook duidelijk hoe dominant Apple en Samsung zijn. Beide bedrijven hebben vijf smartphones die in de top-10 van best verkochte telefoons staan.

De vijf best verkochte smartphones van Apple zijn samen goed voor 40,6 miljoen stuks, terwijl Samsung op 35,3 miljoen stuks uitkomt.

Chinese fabrikanten zagen hun wereldwijde marktaandeel groeien in de eerste drie maanden van dit jaar. Maar ze blijven per saldo nog flink achter bij Apple en Samsung. Dit komt ook vanwege vertraging bij de lancering van nieuwe modellen van Huawei, Xiaomi en Vivo.