Zowel de variabele gas- als stroomprijzen dalen in januari 2023 voor klanten die nieuwe contracten afsluiten. Wel bevinden de energieprijzen bij vrijwel alle energieleveranciers zich nog boven de maximale tarieven van het deze maand ingestelde prijsplafond voor energie.

Dit beeld komt naar voren uit data over leveringstarieven voor gas en stroom bij modelcontracten of dynamische prijzen die Business Insider opvroeg bij vergelijkingssite Energievergelijk.nl.

Wie van energieleverancier overstapt, betaalt momenteel doorgaans een hoger tarief dan bestaande klanten. Die kunnen in veel gevallen nog profiteren van contracten die zijn overeengekomen toen de energieprijzen nog lager waren.

De gas- en stroomprijzen voor nieuwe, variabele contracten dalen in januari gemiddeld genomen. Voor gas gaat het om een daling van een gemiddelde prijs van 2,57 euro per kuub in december 2022, naar 2,42 per kuub begin januari.

De gemiddelde variabele stroomprijzen dalen nog maar uiterst licht, van 0,66 euro per kWh in december naar 0,65 euro per kWh begin deze maand.

Onder het prijsplafond voor energie is de maximale prijs voor gas vastgezet op 1,45 euro per kuub en voor stroom gaat het om 0,40 euro per kWh. In beide gevallen geldt het plafond alleen tot een bepaalde verbruikslimiet. Die wordt wel op een speciale manier gemeten, zoals je hier kunt lezen.

Ondanks gestage prijsdalingen op de groothandelsmarkten - waarover straks meer - komen de variabele gas- en stroomprijzen voorlopig nog boven de maximale tarieven van het prijsplafond uit. Veel huishoudens zullen daarom in eerste instantie te maken krijgen met de maximale prijzen van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.

Gasprijs januari voor nieuwe klanten

In de tabel zijn de variabele gasprijzen te zien die energieleveranciers nieuwe klanten in januari aanbieden, naast de tarieven van december.

Uit de data van Energievergelijk.nl blijkt dat de gemiddelde gasprijs daalt van 2,57 euro per kuub in december naar naar 2,42 euro per kuub begin deze maand. Maar bij lang niet alle aanbieders gaan de tarieven naar beneden.

Liefst twaalf van de 26 leveranciers verhogen de prijzen voor nieuwe klanten juist. Bij diverse aanbieders heeft dit te maken met het inkoopbeleid. Leveranciers kochten bijvoorbeeld een half jaar geleden hun energie in en hadden toentertijd te kampen met hogere tarieven. Die berekenen ze door aan klanten.

De Vastelastenbond maakt zich echter ook zorgen over eventuele woekerwinsten van energiebedrijven. Energieleveranciers zouden hun gedaalde gasprijzen niet of pas laat doorberekenen aan klanten, waardoor consumenten niet van de lager inkoopkosten zouden profiteren. De bond vroeg de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eind december om strenger toezicht.

Op één aanbieder na bevinden de gasprijzen van energieleveranciers zich nog boven het maximum van het prijsplafond van 1,45 euro per kuub. Nieuwe klanten van Next Energy - tevens een aanbieder van dynamische prijzen - betalen begin januari gemiddeld 1,22 euro per kuub gas.

Stroomprijs januari nieuwe klanten

Dan nu de variabele stroomprijzen in januari voor nieuwe klanten, afgezet tegen de prijsstanden in december.

De stroomprijs daalt nog maar licht voor nieuwe klanten. Nam deze de afgelopen maanden telkens met zo'n 5 cent per KWh af tot 0,66 euro per kWh in december, in januari daalt de prijs gemiddeld met slechts 1 cent naar 0,65 euro per kWh.

Liefst dertien van de 27 aanbieders noteerden zelfs een prijsstijging voor nieuwe contracten. De prijsstijging is het grootst bij Essent, waar het tarief voor nieuwe klanten van 0,68 euro per kWh in december naar 0,83 euro per kWh in januari gaat.

NextEnergy, een aanbieder van dynamische energiecontracten, is de enige partij die zijn stroomtarieven begin januari onder het prijsplafond van 0,40 euro per kWh uit laat komen. Klanten betalen er gemiddeld 0,32 euro per kWh.

Energieprijzen op groothandelsmarkten dalen weer

In de eerste helft van 2022 zijn de groothandelsprijzen voor gas en stroom flink gestegen, omdat de Russische gaslevering richting Europa fors is teruggedrongen. Maar vanaf de piekniveaus van augustus vorig jaar zijn de gas- en stroomprijzen op groothandelsmarkten weer wat gaan dalen.

Het over het algemeen zachte winterweer helpt een handje mee, omdat er minder gas gestookt hoeft te worden om woningen en bedrijven te verwarmen. Hierdoor blijft de gasvoorraad op orde en is er ook meer ruimte om stroom te produceren.

Woensdag bedroeg de groothandelsprijs voor gas per megawattuur op de Nederlandse markt alweer zo'n 72 euro. Dit is ongeveer gelijk aan de stand van 21 februari 2022, drie dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Gasprijzen op de groothandelsmarkt (Dutch TTF Natural Gas Futures).
Gasprijzen op de groothandelsmarkt (Dutch TTF Natural Gas Futures).

Het beeld voor stroomprijzen op groothandelsmarkten is vergelijkbaar. Woensdag betaalden handelaren zo'n 198 euro per megawattuur op de groothandelsmarkt in Nederland, ongeveer gelijk aan eind februari 2022.

Zoom je echter uit naar januari 2021, dan zie je dat de prijs nog altijd aan de hoge kant is. In januari 2021 betaalden handelaren op de groothandelsmarkt nog 50 euro per megawattuur Nederlandse stroom.

Stroomprijzen op groothandelsmarkt (Dutch Power Base Futures).
Stroomprijzen op groothandelsmarkt (Dutch Power Base Futures).

LEES OOK: De vooruitzichten voor Russische olie in 2023 en wat dat betekent voor de olieprijs, volgens energie-experts