De premies bij twee grote zorgverzekeraars, Menzis en CZ, gaan komend jaar omhoog. Belangrijkste redenen zijn de stijgende zorgkosten en de hervorming van de langdurige zorg.

Dat hebben de verzekeraars dinsdag bekendgemaakt.

De premie van zorgverzekeraar CZ stijgt in 2016 met 4,45 euro per maand naar 104,95 euro.Het gaat om de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de CZ Zorg-op-maatpolis. Bij Menzis gaan de kosten voor de basisverzekering met 2,75 euro omhoog naar 107 euro per maand.

CZ noemt als belangrijkste redenen voor de premiestijging de stijgende zorgkosten en toenemende kosten als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg, die grotendeels is overgeheveld naar gemeenten. De verzekeraar heeft naar eigen zeggen een bedrag van 500 miljoen euro ingezet uit de eigen financiële reserves om de stijging van de zorgpremies beperkt te houden.

Ook Menzis put uit de financiële reserves om de  premiestijging beperkt te houden, en wel voor een bedrag van 312 miljoen euro. Menzis geeft aan dat er meer behandelingen en medicijnen vanuit het basispakket worden vergoed en dat behandelingen ook duurder worden.

Eigen risico zorgverzekering omhoog in 2016

Het eigen risico wordt komend jaar voor iedereen 10 euro duurder, namelijk 385 euro.

Zorgverzekeraar DSW kwam eind september traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premies voor 2016. Daar zijn klanten per maand komend jaar 98,75 euro kwijt, vergeleken met 95 euro dit jaar.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl