• Twee werknemers van cryptoplatform Coinbase gaven elkaar begin april het jawoord terwijl ze op hun telefoon keken.
  • Het stel stuurde elkaar op dat moment digitale NFT-ringen tijdens een traditionele Joodse huwelijksplechtigheid.
  • De NFT’s zijn als unieke virtuele objecten vastgelegd op de blockchain.

Twee werknemers van het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase hebben een creatieve manier gevonden om op hun huwelijk zogeheten NFT’s (non-fungible tokens) onderdeel te laten zijn van de ceremonie.

Het stel, Rebecca Rose en Peter Kacherginsky, stuurde elkaar digitale NFT-ringen tijdens een traditionele Joodse huwelijksplechtigheid.

In het Twitterbericht over het huwelijk van 2 april schrijft Rose dat de virtuele ringen zijn opgenomen op een blockchain, zodat “iedereen het bewijs voor hun wederzijdse trouw kan zien.”

Normaal gesproken zou een foto van een huwelijkspaar dat voor het altaar op hun telefoon kijkt nogal gek overkomen. Maar als je weet dat het koppel op dat moment bezig was elkaar een virtuele ring te sturen, krijgt het ritueel een andere lading.

Je kan de overdracht ook zelf zien op de blockchain. Het paar heeft de NFT's 'Tabaat' genoemd, het Hebreeuwse woord voor ring. Er zijn twee tokens gemunt, en er kunnen nooit meer dan twee worden gemaakt.

NFT's duiken overal op

NFT staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin: de blockchain. Daarmee worden unieke tokens gecreëerd die fungeren als digitale verzamelobjecten.

Van een bitcoin bestaan miljoenen kopieën die onderling uitwisselbaar zijn, allemaal dezelfde waarde hebben en in kleinere stukjes kunnen worden opgebroken.

Bij NFT’s kan dat niet. Elke non-fungible token is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

Vergelijk het met een briefje van 10 euro en een schilderij. Het maakt niet uit welk specifiek biljet je in handen hebt, met elk tientje kun je betalen. Maar het schilderij is niet verwisselbaar. Er is maar een exemplaar dat een landschap, persoon of situatie op deze manier afbeeldt.

Omdat NFT’s niet te kopiëren zijn, fungeren ze vaak als verzamelobject. Ze worden gebruikt voor onder meer digitale kunstwerken, mode-items, sportplaatjes en aankopen in computerspellen.

Dit jaar is er vooral in de kunstwereld een ware hype ontstaan rond digitale kunstwerken waarvan het eigendom via NFT's wordt vastgelegd. Dat heeft ertoe geleid dat soms tientallen miljoenen voor een NFT-kunstwerk worden neergeteld.

Maar er zitten ook addertjes onder het gras, zoals een gebrek aan transparantie bij de transactiekosten.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: 11 van de duurste NFT-kunstwerken die tot nu toe zijn verkocht: van Beeple tot Steve Aoki