Een tweet van Elon Musk kan de dag van een bitcoinbelegger maken of breken. De aankondiging dat Tesla bitcoins zou gaan accepteren en het bedrijf ook nog eens 1,5 miljard dollar in de cryptomunt had geïnvesteerd, zorgde er begin februari voor dat de koers steeg tot een recordhoogte van 48.000 dollar.

De koers van bitcoin is, mede dankzij Musk, behoorlijk volatiel en dat schrikt veel beleggers af. Ze vragen zich af of er geen sprake is van een zeepbel.

Toch zijn anderen juist optimistisch over de waardeontwikkeling van niet alleen bitcoin, maar ook andere cryptovaluta zoals ethereum.

“Crypto’s zijn mainstream aan het worden”, zegt de Vlaamse trendwatcher Tom Palmaerts in een recent rapport, geschreven in opdracht van handelsplatform LiteBit. Hij leidt dat af aan het feit dat steeds meer gerenommeerde bedrijven in de financiële sector cryptocurrency’s als bitcoin en ethereum serieus nemen.

Zo kunnen Amerikanen sinds begin dit jaar met PayPal cryptomunten kopen en verkopen. Ook Mastercard als VISA willen betalen met crypto’s mogelijk maken en J.P. Morgan, één van grootste banken van de Verenigde Staten, gaat zelfs een eigen op blockchaintechnologie gebaseerde ‘coin’ ontwikkelen.

“Met name een munt van een bank als J.P. Morgan zal het vertrouwen in crypto nog verder versterken, omdat het ook internationale betalingen mogelijk maakt”, zegt Palmaerts.

De opkomst van stablecoins hebben meer gunstige effecten voor de gehele cryptomarkt, verwacht de trendwatcher. Ze kunnen bijvoorbeeld investeerders aantrekken die terughoudend zijn tegenover de volatiele, gangbare crypto’s. Ook kunnen stablecoins een brug bouwen tussen cryptocurrency’s en traditionele financiële markten.

Nieuwe rijken

Dat betekent overigens niet dat de koersen van cryptomunten zoals bitcoin en ethereum de komende tijd minder volatiel zullen zijn. Dat schrikt conservatieve investeerders misschien af, maar de jongere generatie, de “generatie Z”, zeker niet.

Palmaerts verwacht dat wie handig inspeelt op marktontwikkelingen de komende jaren nog behoorlijk veel kan verdienen. “Over vijf jaar zullen heel wat succesvolle cryptobeleggers die op een slimme manier omgaan met de volatiliteit tot de nieuwe rijken behoren.”

Palmaerts verwacht dat de trendlijn omhoog zal blijven gaan. “In 2025 zal bitcoin volgens de voorspellingen op basis van de evoluties die we nu gezien hebben een waarde vertegenwoordigen van meer dan een miljoen dollar, en ethereum zelfs misschien nog meer.”

Hoe komt Palmaerts bij deze stelling? “We zien cycli van ongeveer vier jaar waarin de cryptomunten evolueren. Dit heeft vooral te maken met de halving van de meest populaire cryptomunt bitcoin, waarbij de beloning voor miners die de transacties goedkeuren halveert. Het jaar dat op deze halving volgt, is meestal een topjaar voor cryptobeleggers. Dit hebben we gezien in 2017 (na de halving van 2016) en dit zagen we ook na de halving van 2020”, zegt Palmaerts.

Een halving, of halvering in goed Nederlands, betekent dat het minen van de cryptomunt minder lucratief wordt, waardoor er minder aanbod zal zijn terwijl de vraag naar bitcoin naar verwachting groot zal blijven.

Veiligheid

Maar, hoe zit het dan met de betrouwbaarheid van bitcoinaanbieders en handelsplatformen? Een hoge koers is mooi, maar als je jouw bitcoins of ethereums vervolgens niet kan verkopen of er zelfs helemaal niet meer bij kan, heb je er weinig aan. Iedereen hoort in zijn omgeving wel over verdwenen bitcoin-fortuinen, waar of niet.

Olivier Van Duijn, CEO van LiteBit: “Wij beseffen ook dat er nog heel wat educatie nodig is bij het brede publiek. Verhalen over hacks en fraude boezemen angst in, terwijl dat soort fenomenen natuurlijk inherent zijn aan de doorgedreven digitalisering. Om dit te tackelen vinden wij het belangrijk om uit de anonimiteit te treden en onze klanten te ondersteunen met educatieve content en een veilig platform voor hun cryptotransacties. Die veiligheid staat echt voorop. Wij onderwerpen ons platform regelmatig aan strenge testen en investeren continu in de laatste veiligheidstechnologie.”

Om potentiële investeerders in cryptocurrency’s nog meer zekerheid te geven vraagt LiteBit, dat sinds november 2020 officieel geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank, om duidelijke regelgeving.

Van Duijn: “Wij zijn voorstander van heldere regelgeving. Die mag ook best veeleisend zijn. Dit zal voor een verdere professionalisering van onze sector zorgen. Bij LiteBit staat compliance voorop en proberen we zelfs voor te lopen op de regelgeving. Zo winnen we het vertrouwen van onze klanten.”

Disclaimer: Deze informatie bevat toekomstgerichte uitspraken die gebaseerd zijn op huidige inschattingen en veronderstellingen van Tom Palmaerts en het management van LiteBit. Dergelijke uitspraken mogen op geen enkele wijze worden opgevat als een garantie dat deze verwachtingen accuraat zullen blijken te zijn en mogen niet geïnterpreteerd worden als financieel advies.

Dit is het vierde en laatste artikel in de Maand van het vertrouwen in crypto. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.