• Het Verenigd Koninkrijk heeft nog 2 weken om te voorkomen dat de uitbraak van het coronavirus net zo erg wordt als in Italië.
  • De Britse premier Boris Johnson zegt dat de coronacrisis zich uitbreidt in zijn land.
  • De crisis zou al snel kunnen leiden tot overbelasting van de zorg in het VK.
  • In het VK zijn alle scholen, pubs, restaurants, cafés, sportscholen en bioscopen gesloten, nu het aantal besmettingen met het coronavirus toeneemt.

Het Verenigd Koninkrijk heeft slechts twee weken de tijd om te voorkomen dat de uitbraak van het coronavirus het niveau van de crisis in Italië bereikt, aldus de Britse premier Boris Johnson afgelopen weekend.

De premier stelt dat de cijfers al zeer verontrustend zijn en dat het aantal gevallen van besmetting met het coronavirus versneld stijgt. “Wij lopen maar twee of drie weken achter op Italië,” zei Johnson zaterdag.

Italië is het land in de wereld met de meeste actieve gevallen van vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Er zijn in dat land inmiddels bijna 5.500 mensen overleden aan de gevolgen van de longziekte COVID-19.

“In Italië zijn al duizenden doden te betreuren en de cijfers laten nog steeds een stijging zien,” zei Johnson. Hij waarschuwde dat het Britse National Health Service (NHS) overbelast zou kunnen raken door de coronacrisis, net als de gezondheidszorg in Italië. “Als we niet samen handelen, als we niet een heldhaftige en collectieve nationale inspanning doen om de verspreiding te vertragen, dan wordt onze eigen NHS op dezelfde manier overweldigd.”

Coronavirus in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk telde maandag een kleine 6.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus en er zijn bijna 300 sterfgevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal onbevestigde gevallen in het Verenigd Koninkrijk is echter veel groter.

Deskundigen voorspellen dat de uitbraak van het coronavirus in het VK maar weinig achterblijft bij die in andere delen van Europa.

"De lijn in het Verenigd Koninkrijk is tot nu toe ongeveer vergelijkbaar met die in Noord-Italië. Maar de epidemie loopt [daar] twee tot drie weken voor op de situatie [hier]," zei hoogleraar Francois Balloux van het University College London Genetics Institute afgelopen week.

De Britse zorg kraakt al onder de golf van coronagevallen; vooral sommige Londense ziekenhuizen kampen met een massale instroom van patiënten.

Waarom het VK twee weken achterloopt op Italië

italy uk

Foto: bron: Databrew

Een nieuwe visualisatietool met de naam Databrew gebruikt gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit om de uitbraak van het coronavirus in verschilende delen van de wereld op dezelfde tijdschaal te vergelijken. De bovenstaande grafiek vergelijkt de uitbraak in Italië met die in het Verenigd Koninkrijk vanaf de dag dat beide landen hun 150ste geval meldden.

Zoals je kunt zien, ligt het Verenigd Koninkrijk op hetzelfde traject als Italië. Dit betekent dat het VK slechts twee weken is verwijderd van de omvang van de pandemie in dat land.

Afgelopen vrijdag heeft Johnson alle bars, restaurants, cafés, sportscholen en bioscopen in het Verenigd Koninkrijk laten sluiten om te proberen de verspreiding van het virus te vertragen.

Het duurt even voordat dergelijke maatregelen in de cijfers tot uiting te komen. Misschien zijn de maatregelen onvoldoende om het tij van virusbesmettingen te keren, maar de internationale ervaring is dat een combinatie van strikte 'sociale afstand' en veel testen een verschil kan maken.

Wat het VK kan doen om de coronavirus-curve af te vlakken

south korea

Foto: bron: Databrew

Andere Europese landen hoeven niet noodzakelijk het pad van Italië te volgen. In Zuid-Korea heeft de regering vroegtijdig, snel en drastisch gehandeld. Zuid-Korea heeft de groeicurve van het aantal besmettingen met uitgebreid testen en vroegtijdige sociale maatregelen met succes afgevlakt. Dat is te zien in de bovenstaande grafiek.

De Britse regering weigerde aanvankelijk om vergelijkbare maatregelen te nemen. Sommige van zijn eigen adviseurs drongen er bij Johnson op aan om strikte regels te laten gelden. Maar de premier stelde zich in eerste instantie terughoudend op tegen wat hij zag als ingrepen die de vrijheid van burgers en bedrijven te veel zouden beperken.

Johnson ging pas om toen de afgelopen dagen uit de cijfers ondubbelzinnig bleek dat Groot-Brittannië op een crisis van Italiaanse omvang afstevent.

Het valt nog te bezien of de actie die Johnson heeft ondernomen, voldoende is om de Britse curve met succes te laten afvlakken.

LEES OOK: Coronavirus-update: Verenigde Staten telt na Italië meeste actieve gevallen – sterftecijfers verschillen sterk per land