Luchtvaartconsultancybureau CAPA denkt dat eind mei de meeste luchtvaartmaatschappijen failliet kunnen zijn zonder overheidssteun.

Air France-KLM heeft het moeilijk, maar veel andere maatschappijen zijn al failliet.

Eén van die maatschappijen is Virgin Australia. Het bedrijf vroeg deze week een faillissement aan.

De luchtvaartindustrie wordt hard geraakt door de coronacrisis.

Hoewel het grootste deel van de economie pas een paar weken last heeft van de pandemie, kreeg de luchtvaartsector de eerste klappen in januari al te verduren. Toen kwam het vliegverkeer van en naar China in de problemen.

Niet lang daarna werd duidelijk dat niet alleen het Aziatische luchtvaartverkeer drastisch afnam.

Terwijl het coronavirus zich verder over de wereld verspreidde, stortte de mondiale luchtvaart snel in elkaar. Mensen wilden niet meer reizen en bleven steeds meer thuis, terwijl overheden beperkingen aan het luchtvaartverkeer oplegden om de verpreiding van het coronavirus in te dammen.

Air France-KLM heeft het ook moeilijk

Ook de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM wordt hard geraakt door de coronacrisis.

KLM maakte eerder deze maand bekend dat het afscheid moet nemen van werknemers met een tijdelijk contract, aangezien het bedrijf de komende jaren een stuk minder vluchten uitvoert. Daarnaast wil de luchtvaartcombinatie miljarden lenen

Dat is niet onlogisch als je de schattingen van de luchtvaartorganisatie IATA ziet: die denkt dat luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zo’n 314 miljard dollar aan inkomsten mislopen door de coronacrisis. 

Luchtvaart-consultancybureau CAPA zei eerder deze maand zelfs dat de meeste luchtvaartmaatschappijen eind mei failliet zijn zonder overheidssteun.

Hier zie je welke luchtvaartmaatschappijen tot nu toe failliet zijn of al hun activiteiten hebben opgeschort.

Deze vliegtuigmaatschappijen zijn failliet door de coronacrisis

Lees meer over de coronacrisis: