Air France-KLM is in gesprek met banken over miljardenleningen om de coronacrisis door te komen.

Nederland en Frankrijk zullen waarschijnlijk garant staan.

Opsplitsing van het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf is niet aan de orde.

Luchtvaartconcern Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro’s aan noodleningen waar de Nederlandse en Franse overheid garant voor staan om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters.

Zowel Frankrijk als Nederland bezit rond de 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie. Een langlopende vete over het bestuur en het beleid van de onderneming is voor nu even op pauze gezet, om de geldcrisis aan te pakken, aldus de ingewijden.

Volgens het meest waarschijnlijke scenario zou Air France 4 miljard euro aan leningen met een Franse garantie ontvangen. KLM zou met steun van Den Haag voor 2 miljard euro kunnen ophalen.

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra doen Nederland en Frankrijk “een hele serieuze poging” om Air France-KLM door deze moeilijke tijden heen te helpen. Maar op welke manier en welke bedragen daarmee gemoeid zijn, daarop wil hij niet vooruitlopen. Een woordvoerster van Air France-KLM stelt dat continu wordt overlegd met de Franse en Nederlandse overheid, maar kan verder evenmin iets zeggen.

Hoekstra benadrukt wel dat de luchtvaart "in extreme mate getroffen is" door de coronacrisis. "En het is naar alle waarschijnlijkheid ook niet de eerste sector die weer zal opkrabbelen. Dit virus is niet van de ene op de andere dag voorbij." De minister hamert er ook op dat KLM van "vitaal belang" is voor de Nederlandse economie.

Overheden over de hele wereld worstelen met de steun voor grote luchtvaartmaatschappijen die failliet dreigen te gaan. Door de verergering van de coronapandemie wordt de vraag naar vluchten minder. Steeds meer toestellen blijven ook aan de grond.

De Amerikaanse Senaat keurde onlangs een noodpakket ter waarde van 58 miljard dollar goed om de Amerikaanse luchtvaartindustrie te helpen. In Europa hebben Norwegian Air en SAS staatssteun gekregen, terwijl ook het Duitse Lufthansa op het punt staat om miljarden aan steungelden te ontvangen.

Opsplitsen Air France-KLM niet aan de orde

Wat Frankrijk betreft is er geen sprake van dat Air France-KLM wordt opgesplitst om de coronacrisis door te komen. De Franse overheid heeft gezegd het bedrijf te willen helpen. Dat deed in Frankrijk de vraag opkomen of KLM afgesplitst zou worden.

De Franse staat werkt aan een noodplan om de maatschappij door de coronacrisis te loodsen. Aan de Franse minister van Financiën Bruno le Maire gezegd werd gevraagd of er een splitsing van het bedrijf op tafel ligt. Dat is volgens hem dus zeker niet het geval.

Le Maire zei dat het bedrijf blijft zoals het is en dat de reden is dat de Franse staat te hulp wil schieten. Details over de noodsteun gaf hij niet. “Maar we zullen Air France-KLM niet alleen achterlaten in de huidige crisis waarmee de sector wordt geconfronteerd.”

Lees meer over de coronacrisis: