• Coronavaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech bieden een stuk minder bescherming tegen de omikronvariant van het virus, blijkt uit onderzoek.
  • Een boosterprik brengt de bescherming waarschijnlijk op peil. Zo’n 120 landen zijn een boostercampagne gestart.
  • Als rijke landen ook kinderen gaan vaccineren en alle burgers boosteren, kan dat de vaccinatieprogramma’s in armere landen vertragen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

De Covid-19-vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech lijken significant minder bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het virus dan tegen andere varianten, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek door het Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard en MIT.

Een boosterprik zou waarschijnlijk het grootste deel van de bescherming herstellen, zeggen de onderzoekers.In de nog niet door vakgenoten beoordeelde studie werd bloed getest van mensen die vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech ontvingen tegen een pseudovirus dat ontworpen is om op de omikronvariant te lijken.

De onderzoekers vonden “lage tot afwezige” niveaus van antilichamen van de variant. Het bloed van recente ontvangers van een extra boosterdosis vertoonde daarentegen krachtige neutralisatie van de variant.De wetenschappers suggereerden ook dat omikron besmettelijker is dan eerdere zorgwekkende varianten, bijvoorbeeld ongeveer twee keer zo overdraagbaar als de momenteel dominante deltavariant.

Inmiddels zijn 120 landen met hun boostercampagne gestart om de bescherming van de bevolking op peil te houden. Maar als rijke landen ook kinderen gaan vaccineren en alle burgers boosterdoses geven, dan wordt de uitrol van vaccins in armere landen gehinderd waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Agressief vaccineren in rijke landen kan leiden tot een beperkte aanvoer van vaccins elders. In het eerste kwartaal van 2022 dreigt op wereldniveau een tekort van 3 miljard vaccins, schrijft zakenkrant The Financial Times.

Er zijn ongeveer 30 landen waar ook kinderen worden gevaccineerd. Ondertussen heeft ongeveer 7 procent van de mensen in lageinkomenslanden minstens één dosis vaccin gekregen.

Ongeveer de helft van de landen in de wereld, 98 landen, hebben de WHO-doelstelling om 40 procent van hun bevolking te vaccineren nog niet gehaald.

Lees meer over coronavaccins: