De Europese Commissie heeft vrijdag het contract over coronavaccins met farmaceut AstraZeneca openbaar gemaakt.

Over het contract, dat tot dusver geheim was, is een conflict ontstaan nadat AstraZeneca aankondigde minder doses te kunnen leveren.

Het aantal aan de EU te leveren doses is weggelakt in de openbaar gemaakte overeenkomst.

Het contract dat de Europese Unie heeft gesloten met coronavaccinfabrikant AstraZeneca is openbaar gemaakt.

In het persbericht van de EU staat dat de farmaceut akkoord is gegaan met de publicatie van het contract, dat tot dusver geheim was.

Over de overeenkomst was veel te doen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken.

In het contract, dat de Europese Commissie vrijdag publiceerde, is weggelakt hoeveel doses AstraZeneca levert, en wanneer en uit welke fabriek. EU-bronnen zeggen dat het Brits-Zweedse bedrijf 80 miljoen doses beloofde in de eerste drie maanden van het jaar, of eigenlijk zelfs 120 miljoen.

AstraZeneca kondigde vorige week aan niet meer dan 31 miljoen doses te kunnen produceren door vertraging in een Belgische vaccinfabriek.

EU wil vaccins 'bedoeld voor de Britten'

Daar neemt de EU geen genoegen mee. AstraZeneca zou de EU zo nodig maar vaccins moeten leveren uit zijn Britse fabrieken, ook al zijn die volgens het bedrijf voor het Verenigd Koninkrijk bedoeld.

Het contract bepaalt dat AstraZeneca zich "naar redelijkerwijs beste vermogen" zal inspannen om de afgesproken hoeveelheid vaccins te maken in fabrieken in België, Italië/Ierland én het Verenigd Koninkrijk. Welke fabrieken precies zijn bedoeld, is niet zichtbaar.

De afspraak dat AstraZeneca zich verplicht zijn best te doen, is ook een belangrijk twistpunt. De topman van AstraZeneca gebruikte dat eerder als verweer: zijn bedrijf heeft geen resultaat beloofd, maar slechts een inspanning. Maar dat wekte de woede van de EU, die volhoudt dat dat alleen ging over de ontwikkeling en niet over de levering van het vaccin.

Ook wat de EU voor het vaccin betaalt is niet zichtbaar in de overeenkomst.

Lees meer over coronavaccins: