• De coronapandemie deelt de wereldwijde toerismesector dit jaar wederom een klap van zo’n 2.000 miljard dollar uit, aldus UNWTO, de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties.
  • Volgens de instelling lijken de vooruitzichten voor 2022, mede wegens het opduiken van de omikronvariant van het coronavirus, niet erg hoopvol.
  • De UNWTO raadt landen aan hun coronavirusprotocollen en -maatregelen te harmoniseren, om verwarring bij reizigers te voorkomen.
  • Lees ook: Nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika krijgt de naam omicron – dit weten we tot nu toe

De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw 2 biljoen dollar (1,77 biljoen euro) kosten. Dat bedrag aan gederfde inkomsten is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties UNWTO maandag.

De in Madrid gevestigde UNWTO noemt het herstel van de mondiale toerismesector in 2021 “fragiel” en “langzaam”. De sombere voorspelling komt op het moment dat veel landen in Europa worstelen met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en vlak nadat de nieuwe, potentieel besmettelijkere omikronmutatie van het coronavirus is opgedoken.

Ook voor 2022 lijken de vooruitzichten mede daarom niet erg hoopvol. UNWTO-topman Zurab Pololikashvili drong er maandag bij landen wereldwijd op aan om op zijn minst hun coronavirusprotocollen en -maatregelen te harmoniseren. Want toeristen zijn nu vaak “in de war” en “weten niet hoe ze moeten reizen”.

Lees ook: Geen reisverboden zolang ernst omikronvariant onduidelijk is, adviseert de WHO

Ondanks het feit dat er tijdens het Europese zomerseizoen op het noordelijk halfrond weer een stuk meer werd gereisd, verschilde het tempo van dit herstel sterk in vergelijking met andere delen van de wereld "als gevolg van verschillen in reisbeperkingen, vaccinatiegraden en het vertrouwen van reizigers", aldus de UNWTO.

Op het moment houden volgens de VN-organisatie nog 46 landen, goed voor 21 procent van alle bestemmingen wereldwijd, hun grenzen volledig gesloten voor toeristen. Nog eens 55 landen houden hun grenzen deels dicht voor buitenlandse bezoekers. Slechts vier landen in de wereld hebben werkelijk alle aan het coronavirus gerelateerde beperkingen opgeheven: Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Mexico.

Meer coronanieuws? Check ook deze stukken eens: