Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant vanaf vrijdag 12.00 uur verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De landen die het betreft zijn Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

De Jonge: maatregel uit voorzorg

Volgens De Jonge is de nieuwe mutatie “reden voor zorg”, maar is er ook nog veel onduidelijk. “Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen”, aldus de Jonge.

Hij benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. Dat geeft de maximale garantie dat je op z'n minst de binnenkomst ervan vertraagt."

Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen. Het vliegverbod betekent ook niet dat er helemaal geen vluchten meer tussen zuidelijk Afrika en Nederland zullen zijn.

Voor staatsburgers, maar bijvoorbeeld ook medisch personeel en vracht, blijft luchtverkeer mogelijk. Daarvoor geldt dan wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

Ook Duitsland weert reizigers

Duitsland gaat reizigers uit zuidelijk Afrika weren vanwege een recent ontdekte mutatie van het coronavirus. Het land wil op die manier voorkomen dat de nieuwe variant zich snel verspreidt. Alleen Duitsers mogen het land nog in, onder strenge voorwaarden.

Het reisverbod gaat op vrijdagavond in, zei gezondheidsminister Jens Spahn. Duitsers die terugkomen moeten veertien dagen in quarantaine. " Het laatste dat we nodig hebben is een nieuwe virusvariant", aldus Spahn.

Europees reisverbod in de maak

Ook de Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken.

De noodstop die de Europese Commissie wil kan worden gebruikt als de epidemiologische situatie in een land of regio buiten de Europese Unie snel slechter wordt, helemaal als dat te maken heeft met een nieuwe coronamutatie. De maatregel geldt normaal gesproken niet voor EU-burgers of mensen die al lang in de EU wonen.

De commissie neemt de maatregel in samenspraak met de lidstaten van de EU. Onder meer Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben al een inreisverbod voor zuidelijk Afrika afgekondigd. De regio waar de mutatie voor het eerst werd waargenomen.

Ook in Hongkong en Israël is de variant al aangetroffen. De mutatie heeft volgens wetenschappers een "ongebruikelijke samenstelling" die het virus mogelijk besmettelijker maakt dan eerder bekende mutaties.

LEES OOK: Een wetenschapper die het coronavirus onderzoekt, voorspelt dat het blijft muteren maar langzamer dan in het verleden