Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes

Leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren zouden verder worden verplicht om in de gang een mondkapje te dragen. Welke maatregelen er precies worden getroffen in het onderwijs moet nog blijken. Het ministerie van Onderwijs is daarover nog in gesprek met de onderwijskoepels.

Met die maatregelen, die vooralsnog drie weken duren hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen aan het ANP na berichtgeving door de NOS.

Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5 uur ’s ochtends. De maatregelen gaan zondag in.

Met de zogenoemde 'avondlockdown' volgt het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op. Het OMT had eerder aangegeven ingrijpende maatregelen in het onderwijs zoveel mogelijk te willen vermijden vanwege de schade die kinderen oplopen door bijvoorbeeld het tijdelijk sluiten van scholen.

De Jonge: 'kentering forceren'

Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge voorafgaand aan de persconferentie van vrijdagavond waar de nieuwe maatregelen aangekondigd zullen worden.

Hij waarschuwt dat mensen zich "schrap moeten zetten voor een barre winter". Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten".

"Als je het zo hard ziet oplopen, moet je die kentering forceren", zegt De Jonge op de dag dat hij een nieuwe fase in de zorg aankondigt. In het hele land worden planbare operaties uitgesteld om meer acute zorg te kunnen verlenen. De maatregelen die eerder deze maand werden aangekondigd, hebben nog weinig effect.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdagavond weer een persconferentie, een week eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

LEES OOK: Topdrukte in winkelstraat door Black Friday? Dat ligt gevoelig bij een oplaaiende coronagolf